Kolaps: Alpy zasypaly přívaly sněhu, průsmyky a silnice jsou uzavřené

Vídeň - Zima zaklepala na dveře, alespoň co se týče Alp a zdejších komunikací. Kdo se nyní chystá tímto směrem vyrazit, musí počítat s tím, že řada horských silnic a průsmyků je po vydatném sněžení uzavřena. Tato zimní uzavírka platí až do jara, varuje ÚAMK.

V Rakousku jsou s výjimkou vorarlberského Furkajochu a tyrolského Hahntennjochu uzavřené už všechny důležité alpské silnice, na které se zimní omezení vztahuje. Také Švýcarsko uzavřelo téměř všechny silnice, kterých se opatření týká – řidiči projedou už jen úseky Albula, Splügen a Forcola di Livigno. Ve Francii a Itálii platí uzavírka již zcela bez výjimky pro všechny inkriminované silnice.

Předtím, než se do ALP vydáte, je dobré se o momentální situaci informovat na stránkách ÚAMK. Přechodně uzavřené totiž mohou být i ty komunikace, které v zimě obvykle bývají sjízdné. Aktuální informace jsou k mání nepřetržitě na telefonním čísle 1230 a lince centrály silniční pomoci 1234.

Bez sněhových řetězů ani ránu

I když se vydáte po silnicích, které jsou ještě otevřené, v žádném případě nejezděte na letních pneumatikách a přibalte si i sněhové řetězy. Řidiči s letními pneumatikami musí počítat v Rakousku s pokutou od 35 do 5000 eur, v Itálii od 80 do 380 eur, ve Francii pak 50 až 150 eur, v Německu jsou pokuty od 40 do 80 eur a ve Švýcarsku 100 franků. Výška pokuty se odvíjí podle závažnosti dopravního přestupku.

Kompletně uzavřeno je těchto 44 silnic:

Rakousko: Alte Gerlospassstrasse, Grossglockner-Hochalpenstrasse, Maltal-Hochalmstrasse, Nockalmstrasse, Silvretta-Hochalpenstrasse, Soelkpass, Staller Sattel, Timmelsjoch.

Itálie: Agnel, Gavia, Grosser St. Bernhardpass, Kleiner St. Bernahrdpass, Jaufenpass, Lombarde, Mont-Cenis, Penserjoch, Staller Sattel, Stilfserjoch, Timmelsjoch, Umbrailpass, Wuerzjoch.

Švýcarsko: Col de la Croix, Glaubenbuelenpass, Grosser St. Bernhardpass, Grimselpass, Klausenpass, Nufenen, Oberalppass, San Bernardinopass, St. Gothardpass, Sustenpass, Umbrailpass.

Francie: Agnel, Allos, Cayolle, Croix-de-Fer, Galibier, Glandon, Iseran, Izoard, Kleiner St. Bernahrdpass, Lombarde, Mont-Cenis, Restefond/ La Bonette.

Celkem je částečně uzavřeno 31 komunikací. V Rakousku jich naleznete sedm, v Itálii šest, ve Francii pět a ve Švýcarsku 13. Je třeba na nich počítat se sněhem na vozovce, stavebními pracemi, sjízdností jen s řetězy nebo omezeními týkajícími se výšky a šířky vozidla.

Související

Více souvisejících

Alpy sníh

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy