Co nás čeká ve sportovním roce 2015? Máme pro vás přehled

Praha - Příští rok nebude olympiáda ani fotbalový světový šampionát, přesto nás v průběhu následujících dvanácti měsíců čeká řada zajímavých sportovních akcí. A několik významných se bude konat i v České republice.

Zřejmě nejočekávanější je mistrovství světa v ledním hokeji, které bude od 1. do 17. května hostit Praha společně s Ostravou. Čeští hokejisté budou chtít určitě vylepšit výsledek z posledního šampionátu v Bělorusku, kde vypadli v semifinále s Finskem a nezvládli ani souboj o bronzové medaile proti Švédům.

Nedaří se jim ale zatím ani v probíhající sezóně. Na dvou úvodních turnajích Euro Hockey Tour nepoznali chuť vítězství. V listopadu ve Finsku byl tým tvořen ze značné části nováčky či hráči s nevelkými reprezentačními zkušenostmi, do Ruska vzal kouč Vladimír Růžička před Vánocemi ale i devět hráčů z KHL. Kádr pro mistrovství světa by však měl začít získávat přesnější podobu až v únorových zápasech proti Rusku.

Program reprezentace ČR na MS: 1. května ČR – Švédsko, 2. května Lotyšsko – ČR, 4. května Kanada - ČR, 7. května ČR – Francie, 8. května ČR – Rakousko, 10. května Německo – ČR, 12. května ČR – Švýcarsko (všechny zápasy v pražské O2 Areně).

Čtvrtfinále jsou v plánu 14. května, semifinále o dva dny později, duely o medaile se odehrají 17. května.

Únor a březen budou především ve znamení zimních sportů. Už za pár dní bude o evropské medaile bojovat rychlobruslařka Martina Sáblíková. Kromě několikanásobné olympijské medailistky bude od 10. do 11. ledna v ruském Čeljabinsku sbírat zkušenosti juniorka Nikola Zdráhalová.

Od 12. do 15. února se v Nizozemsku Sáblíkové konkurence rozroste i o mimoevropské soupeřky, v Heerenveenu se totiž bude konat mistrovství světa. Poslední velkou akcí v rychlobruslařském kalendáři bude 7. a 8. března světový šampionát ve víceboji.

Spojené státy americké budou od 2. do 15. února hostit mistrovství světa v alpském lyžování s účastí největších českých nadějí Šárky Strachové, která letos zatím prožívá velmi úspěšnou sezónu, či Ondřeje Banka a dalších reprezentantů.

Tři dny po skončení bojů na sjezdovkách se rozběhnou klání o světové medaile na běžkařských tratích a skokanských můstcích. Čeští příznivci zimních sportů budou moci od 18. února do 1. března držet palce skokanovi Romanu Koudelkovi, běžcům Lukáši Bauerovi a Petře Novákové či sdruženáři Miroslavu Dvořákovi.

A do třetice lyžování. Tentokrát ve spojení se střelbou. Gabriela Soukalová a spol. budou určitě chtít přivézt nějaké cenné kovy z biatlonového světového šampionátu, jehož pořadatelství se ve dnech 3. - 15. března ujme finské Kontiolahti.

Už na začátku března se mohou fanoušci atletiky těšit na halové mistrovství Evropy, které se bude konat taktéž v O2 Areně v Praze. Čeští atleti budou od 5. do 8. března obhajovat pět cenných kovů. Před dvěma lety ve švédském Göteborgu zvítězil v běhu na 400 metrů Pavel Maslák. Výškař Jaroslav Bába a koulař Ladislav Prášil brali bronz, stejného úspěchu dosáhly i obě čtvrtkařské štafety.

V srpnu se atleti o medaile utkají znova, tentokráte dokonce ve světové konkurenci. Mistrovství světa se koná od 22. do 30. srpna v čínském Pekingu.

Velké akce se dočkají i fotbalisté. Česká reprezentační jednadvacítka bude usilovat o medaili z domácího mistrovství Evropy, které v termínu od 17. do 30. června uspořádají Praha, Olomouc a Uherské Hradiště.

Češi odehrají všechny zápasy základní skupiny v Praze, nejprve v Edenu proti Dánsku (17. června), pak se střetnou na Letné se Srbskem (20. června) a první část uzavřou opět v Edenu, kde přivítají 23. června Německo.

Semifinále uvidí 27. června pražská Letná a Andrův stadion v Olomouci. Finalisté si o zlato zahrají poslední červnový večer v Edenu.

Strádat nebudou samozřejmě ani tenisoví nadšenci. V tradičních termínech se o trofeje bude bojovat v grandslamových turnajích, týmy pak čekají Davis Cup a Fed Cup. Čeští muži vyzvou v prvním kole Davisova poháru o víkendu 6. – 8. března v ostravské ČEZ Areně Australany, ženy pojedou už o měsíc dříve v rámci úvodního kola Fed Cupu do Kanady.

Držet palce budeme moci i v týmových sportech. Čeští muži se kvalifikovali na volejbalový evropský šampionát (9. – 18. srpna) a mistrovství světa v házené (15. ledna – 1. února), ženy si od 11. do 28. června zahrají na evropském basketbalovém mistrovství.

Do Londýna se v září sjedou vodní slalomáři, aby zde od 16. do 20. září lovili světové medaile z kanálu Lee Valley. Už koncem ledna budou usilovat o trofeje z mistrovství světa cyklokrosaři v jihočeském Táboře (31. ledna – 1. února).

Ve Stockholmu se budou od 26. ledna do 1. února rozdávat medaile nejlepším evropským krasobruslařům, mistrovství světa uspořádá od 23. do 29. března čínská Šanghaj.

Související

Vláda ČR

Vláda jmenovala nového ředitele GIBS a řešila starty ruských sportovců v Česku

Novým ředitelem Generální inspekce bezpečnostních sborů se od 7. září stane dosavadní náměstek Vít Hendrych. Jeho jmenování navrhla Petru Fialovi vláda na jednání ve středu 6. září 2023 a premiér jej ještě týž den ředitelem jmenoval. Vláda se zabývala také problematikou startů ruských a běloruských sportovců v České republice a projednala i návrh novely zákona o soudnictví ve věcech mládeže.

Více souvisejících

sport Martina Sáblíková

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 2 minutami

před 29 minutami

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Nizozemsko se na první tři body nadřelo. Duel s Polskem muselo otáčet

V neděli svými dalšími třemi zápasy pokračuje evropský fotbalový šampionát v Německu. V prvním z duelů se představili Nizozemci, jejichž fanoušci vytvořili alespoň pro nedělní odpoledne z Hamburku nizozemské město. Hnáni obrovskou podporou se svěřenci kouče Ronalda Koemana vydali za prvními třemi body v souboji s Polskem. To se pro změnu muselo obejít bez své největší hvězdy Roberta Lewandowského, jenž se krátce před šampionátem zranil. Pro tento zápas ho nahradil Adam Buksa a právě on otevřel skóre. I když Nizozemci tak efektivní zprvu nebyli, nakonec stav otočili, když ještě v první půli skóroval Gakpo a v závěru dokonal obrat Weghorst.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Peter Pellegrini

Pellegrini naznačil, co očekává od červnové návštěvy Česka

Nový slovenský prezident Peter Pellegrini v diskusním pořadu veřejnoprávní televize RTVS prozradil, že český protějšek Petr Pavel vnímá blížící se Pellegriniho návštěvu Česka jako možná symbol usmířen mezi oběma zeměmi po březnovém přerušení mezivládních konzultací. Pellegrini dorazí do Prahy 26. června. 

před 2 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Dálnici D11 dnes opakovaně uzavřel požár kamionu.

Na dálnici D11 ve směru na Prahu komplikoval provoz od nedělního rána až do odpoledne požár kamionu. Komunikace musela být kvůli zásahu záchranných složek i následným úklidovým pracím opakovaně uzavírána. Událost se obešla bez zranění. 

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Ani nejrychlejší gól v historii ME Albáncům nestačil. Itálie otočila a vyhrála 2:1

Do fotbalového turnaje v Německu vstoupili v sobotu večer i obhájci titulu evropských šampionů Italové. Pro ně začal duel s Albánci velkým šokem, když už po 23 vteřinách po chybně vhozeném autovém vhazování skóroval Bajrami. Dalších patnáct minut však fotbalistům z Apeninského poloostrova stačilo bohatě na to, aby tento nepříznivý stav otočili, o což se postarali Bastoni a Barella.

před 5 hodinami

Danuše Nerudová

Česko hledá eurokomisaře. Určí ho Starostové, anebo Piráti

Nového českého eurokomisaře či eurokomisařku by měli nominovat Piráti, anebo Starostové. Taková je dohoda mezi stranami vládní koalice. Nic na tom zatím nezměnily ani volební výsledky, kdy volební koalice Spolu složená z kandidátů ODS, TOP 09 a KDU-ČSL uspěla více než koaliční partneři. Otázkou však je, kdo nakonec bude nominován do Evropské komise, kterou s největší pravděpodobností nadále povede Ursula von der Leyenová.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Chorvaté si proti Španělům ani neškrtli. Všechny branky padly do přestávky

Jasný průběh měl první duel skupiny B, který proti sobě svedl dva giganty, Španěly a Chorvaty. Parta kolem Luky Modriče bude chtít na vstup do turnaje rychle zapomenout, neboť se proti jednomu z největších favoritů Eura na nic nezmohla. Do poločasu prohrávala 0:3, a když už měla šanci vstřelit branku z penalty, nejprve Petkoviče vychytal gólman Simón, aby se pak při dorážce sami připravili o gól předčasným vběhnutím do šestnáctky. Navzdory jasnému průběhu mají i tak Španělé nejspíše problém. Minimálně Morata totiž musel předčasně ze hřiště kvůli zranění.

před 11 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Maďarům gól Vargy k bodům nestačil. Švýcaři si vybudovali dostatečný náskok už v první půli

Podobně jako v úvodním duelu evropského šampionátu Německa se Skotskem, i v druhém zápase skupiny A mezi Maďarskem a Švýcarskem nemuseli fotbaloví fanoušci čekat na první gól dlouho. Postarali se o něj Švýcaři, konkrétně zásluhou Duaha. A v prvním poločase nezůstalo jen u něj, ještě do poločasu zvýšil na 2:0 Aebischer. Právě díky skvěle odehranému prvnímu poločasu nakonec Švýcaři dokráčeli k výhře, přestože po přestávce snižoval Varga. V závěru totiž na konečných 3:1 zvýšil Embolo.

před 11 hodinami

Čína je ve válce na Ukrajině na straně Ruska, míní G7. Plánuje další sankce

Čína svou podporou Rusku umožňuje jeho válku na Ukrajině. S takovým prohlášením v pátek přišli lídři největších ekonomik světa G7, kteří se účastnili summitu skupiny v Itálii. Spojené státy rozšiřují sankce, ostatní členové uskupení se zřejmě přidají. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy