Smrt z nebes. Prohlédněte si legendární stroj AC-130 v akci

Letadlo AC-130 je speciálně upravený a těžce vyzbrojený stroj určený k palebné podpoře. Na své palubě má vůbec největší kanón, který se ve vzduchu používá. Bojiště může zasypat deseti výbušnými granáty za minutu. Letadlo se osvědčilo již za Vietnamské války.

Na videu, které zveřejnila americká armáda, je vidět vidět, jak vojáci nakládají do letadla munici. Záběry z pilotní kabiny pak ukazují tankování v průběhu letu. V poslední části již vojáci ručně obsluhují 105 milimetrovou houfnici, kterou ostřelují cvičné cíle.

Letouny palebné podpory většinou krouží okolo svých cílů ve vysoké letové hladině, aby se vyhnuly nepřátelské palbě. Hlavní zbraňové systémy jsou totiž umístěny na levém trupu letadla, proto je nutné létat v kruhu. Zároveň to však posádce umožňuje zaměřit veškerou palbu na nepřítele v jeden okamžik.

Za války v Zálivu v roce 1991 byl jeden ze strojů sestřelen ruční protiletadlovou střelou, od té doby proto operují letadla ve výšce 3,6 kilometrů nebo i výše, kam většina ručních systémů nedostřelí.

Většina bojových letadel je vybavena automatickými kanóny ráže 20 až 30 milimetrů, informuje web Popular Mechanics. I nechvalně proslulý stroj A-10 Warthog a jeho smrtící rychlopalný kanón se ráží nemohou pevnosti AC-130 rovnat.

Kromě houfnice se na palubě stroje nachází spousta dalších zbraní. Například několik automatických 30 milimetrových kanónů GAU-23/A. V poslední době bývají stroje vybaveny i bombami nebo raketami, jako jsou třeba proti-tankové střely Hellfire.

Letadlo je dále vybaveno velkým množstvím technických zařízení, která mají zajistit jeho ochranu. Tu tvoří varovné senzory, které upozorní posádku na ozáření letounu radiolokátorem nebo laserovým paprskem. K dispozici má posádka také aktivní rušičky a zařízení pro vypouštění klamných cílů.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Washington, D.C., USA letadla, letectví Pentagon Armáda AC-130 Americká armáda (U.S. AIR FORCE)

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 46 minutami

před 55 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy