Rusko-americká posádka Sojuzu přistála u ISS, její mise potrvá 204 dní

Po přibližně šestihodinovém letu dnes u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) úspěšně přistála ruská vesmírná loď Sojuz MS-12 s tříčlennou posádkou. Informovaly o tom americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) a ruská kosmická agentura Roskosmos. Rus Alexej Ovčinin a Američané Christina Kochová a Nick Hague by měli na stanici strávit 204 dní.

Ovčinin a Hague se k ISS vydali po neúspěšném říjnovém letu, při němž po oddělení prvního stupně rakety selhal motor druhého stupně. Posádka se proto musela předčasně vrátit na Zemi, což se díky správnému fungování záchranného systému úspěšně podařilo.

Ruská raketa Sojuz-FG odstartovala ve čtvrtek z kazachstánského kosmodromu Bajkonur podle plánu ve 21:14 SEČ a vynesla Sojuz MS-12 na oběžnou dráhu. Loď se po čtyřech obletech Země přiblížila k ISS za méně než šest hodin, tedy za kratší dobu, než se předpokládalo. Ke spojovacímu uzlu s přechodovou komorou Poisk se pak připojila v 03:01 SEČ.

Greetings Earthlings! ? Three space travelers opened the hatch to their new home on the @Space_Station at 11:07pm ET. Read how @AstroHague, @Astro_Christina & cosmonaut Alexey Ovchinin were welcomed by their space-faring crew mates & what’s next for them: https://t.co/lbrkMlb3Jl pic.twitter.com/ULQnGXtdE0

— NASA (@NASA) 15. března 2019

Let i připojení byly bez problémů a Kochová, Hague a Ovčinin dvě hodiny po přistání, v 05:07 SEČ, "vstoupili" na palubu orbitálního komplexu. Doplnili tak posádku ISS na obvyklých šest členů. Od 3. prosince tam už jsou Rus Oleg Kononěnko, Američanka Anne McClainová a Kanaďan David Saint-Jacques.

NASA naplánovala na 29. března vůbec první pracovní směnu vně stanice výlučně ženského týmu, který společně uskuteční McClainová a Kochová. O týden dřív si ještě McClainová práci v otevřeném vesmíru procvičí s Haguem. V květnu pak budou venku pracovat také Ovčinin a Kononěnko.

Ovčinin a Hague se s použitím záchranného systému museli v říjnu vrátit na Zemi. Po oddělení prvního stupně rakety Sojuz-FG tehdy selhal motor druhého stupně.

Před dnešním startem oba muži na tiskové konferenci uvedli, že raketě věří. "Jsem si stoprocentně jist, že nás kosmická loď dopraví bezpečně na vesmírnou stanici a zpět domů," prohlásil podle agentury AP Hague.

Související

Axiom Mission 2 (Ax-2), druhá čistě soukromá mise astronautů na Mezinárodní vesmírnou stanici, odstartovala v neděli 21. května v 17:37 EDT ze startovacího komplexu 39A v Kennedyho vesmírném středisku NASA na Floridě.

K ISS dorazila čtyřčlenná posádka soukromé mise Axiom Mission 2

Čtveřice členů soukromé mise Axiom Mission 2 (Ax-2) úspěšně dosáhla Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) po úspěšném nedělním startu z Mysu Canaveral na Floridě. Tato mezinárodní posádka složená ze dvou Američanů a dvou občanů Saúdské Arábie plánuje strávit na ISS více než týden. Rajána Barnávíová se tak stane první astronautkou z arabského světa, která navštíví Mezinárodní vesmírnou stanici, informuje americká veřejnoprávní stanice PBS s odkazem na AP.

Více souvisejících

ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) vesmírná loď Sojuz NASA Roskosmos vesmir

Aktuálně se děje

před 34 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy