Nebeské divadlo: Perseidy budou vidět nejlépe za 20 let

Po roce bude na noční obloze znovu možné pozorovat roj Perseid. Pokud budete mít letos štěstí na jasnou oblohu, můžete spatřit na konci tohoto týdne velkou podívanou. Kromě meteorického deště obloha nabídne pohled na krásné seskupení dorůstajícího Měsíce se dvěma planetami Sluneční soustavy a jasnou hvězdou.

Meteory jakoby vylétají ze souhvězdí Persea, proto se jim říká Perseidy. Takzvané padající hvězdy, které se v minulých staletích uvolnily z komety Swift-Tuttle, budou viditelné na konci příštího týdne - dobře pozorovatelné budou hned ve dvou nocích - ze čtvrtka na pátek 11. a 12. srpna a z pátku na sobotu 12. a 13. srpna.

What's up in the sky to see in August? Spot Mercury, Venus, Mars, Jupiter & Saturn! Also, the Perseid meteor shower.https://t.co/3gQ5YUs5kl

— NASA (@NASA) 1. srpna 2016

Když se dráha Země zkříží s dráhou komety, částečky kometárního prachu vletí vysokou rychlostí do zemské atmosféry, třením o vzduch se zahřívají a vzplanou. Zářit začínají ve výšce zhruba 120 kilometrů nad Zemí, pohasínají o desítky kilometrů níže.

Pokud vyrazíte na místo, kde není osvětlená obloha, můžete tak spatřit průměrně 70 meteorů za hodinu. Astronomové doporučují úkaz pozorovat na odlehlejších místech za městem, nebo ve hvězdárnách. Jev bude provázet seskupení dorůstajícího Měsíce, planet Mars, Saturn a jasné hvězdy.

Letošní maximum Perseid nastane v pátečních odpoledních hodinách, takže na 150 meteorů za hodinu se u nás těšit nemůžeme, ale zajímavou podívanou máte zajištěnou i v ČR. Perseidám se také říká padající hvězdy nebo slzy svatého Vavřince, který má svátek 10. srpna.

Související

Perseidy u radiantu v Perseu

Už dnes v noci vyvrcholí Perseidy. Ve městech si jich lidé moc neužijí

Už dnes v noci bude možné na obloze zahlédnout jeden z nejzajímavějších přírodních jev. Meteorický roj Perseidy vyvrcholí mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní a každou hodinu bude možné sledovat přibližně 80 meteorů. Je ale doporučeno vyrazit si kvůli éto podívané za město do neosvětlených lokací.
Perseidy (srovnání)

Meteorický roj Perseid vrcholí o víkendu. Podmínky budou ideální

Mezi 17. červencem a 24. srpnem se otevírá okno pro pozorování každoročního meteorického roje Perseid. Tohoto roku dosáhne svého vrcholu v noci ze soboty 12. na neděli 13. srpna. Meteory již můžeme vidět od nynějška, jejich počet postupně narůstá a během noci vrcholu, na temné obloze daleko od měst mezi půlnocí a 4. hodinou ranní, se můžeme těšit na až 80 meteorů za hodinu, informoval redakci serveru EuroZprávy.cz Pavel Suchan z Astronomického ústavu AV ČR.

Více souvisejících

perseidy vesmir

Aktuálně se děje

před 10 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Mezinárodní trestní soud chce vydat zatykač na Netanjahua

Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy