Google vypustí miliony komárů. Mají bojovat proti viru Zika

Ohněm proti ohni, komárem proti komárovi. Asi tak nějak si představuje Verily, dceřiná společnost Googlu, že porazí nebezpečný virus Zika. Vypouští miliony modifikovaných komárů, kteří zamezí jeho šíření.

Dceřiná společnosti Googlu Verily se soustředí na vědu zabývající se živými organismy. Jejím nejnovějším projektem je program, v rámci kterého vypustí 20 milionů komárů. Ti jsou upravení pomocí speciálního druhu bakterie Wolbachia, který jim způsobuje sterilitu.

Speciálně vytvořená laboratoř dokáže vyprodukovat zhruba milion takto upravených komárů týdně. Tato iniciativa byla ohlášena minulý říjen a jejím cílem je bojovat proti chorobám, které komáři šíři. Mezi nimi jsou třeba horečka dengue, lymská borelióza nebo právě cílený virus Zika.

Společnost produkuje pouze samce, kteří člověka nekousnou. Když se však v divočině potkají se samičkou, mohou se pářit a vyprodukovat vajíčka. Díky uměle vyvolané sterilitě se tato vajíčka nikdy nevylíhnou a komáří populace tak postupně upadne. A právě to zabrání šíření nemocí.

Aktuální vypuštění je prozatím největší terénní pokus svého druhu. Zatímco v případě starších projektů byli komáři vypouštěni ručně, tentokrát jdou do přírody postupně automaticky.

„Jestli globálně pomáhat lidem, musíme být schopní produkovat obrovské množství komárů, přerozdělovat je přesně tam, kde mají být a měřit jejich populaci. A to vše s minimálními náklady,“ uvedl jeden z techniků projektu Linus Upson v komentáři pro MIT Technology Review.

Příští rok bude metoda znovu testována, tentokrát v Austrálii. „Chceme zjistit efektivitu v různých prostředích,“ upřesnil Upson. Celý projekt kontroluje Environmental Protection Agency (EPA), protože spadá pod jejich program kontroly škůdců. V roce 2016 tato agentura udělala vyhodnocení ekologických rizik a došla k názoru, že ve spojitosti s tímto nápadem nehrozí žádná rizika jiným organismům. 

Související

Více souvisejících

Google USA (Spojené státy americké) virus Zika komáři

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy