Mezinárodní den cukrovky: Proč nemocných stále přibývá, i když jí lze předejít?

Pokud vám jednou lékaři diagnostikují cukrovku, jedná se o onemocnění na zbytek života. Vyléčit se dneska zatím nedá. Pacientů přitom neustále přibývá, i když cukrovce by se dalo snadno předejít. Zvyšuje se také počet těch, kteří cukrovkou trpí, ale vůbec o tom neví.

Co přesně je tedy cukrovka? Jedná se o onemocnění způsobené vysokou hladinou cukru (glukózy) v krvi. Cukru je zde nadbytek kvůli tomu, že tělo neumí zásoby zpracovávat. Pacienti mají většinou nedostatek inzulínu, který má cukry štěpit a posílat dále, odkud je pak tělo přemění na energii. Inzulín je hormon produkovaný ve slinivce břišní.

Existují celkem dva typy cukrovky, v obou případech musí tělo bojovat s nadmírou nezpracovaného cukru v těle. Rozdíl je v tom, jakým způsobem se staví jejich tělo k inzulínu. V prvním případě produkuje slinivka velmi malé množství hormonu, proto je potřeba mu ho dodávat. V druhém případě se jedná už o komplikovanější problém, kdy se tělo stává imunním na účinnost inzulínu. V tomto případě je mu ho potřeba dodávat ve větším množství.

Diabetes typu 2 se nevytvoří přes nos. Ve skutečnosti je zde spoustu příznaků vůči kterým jsou však lidé slepí, než jim lékař oznámí tu nepříliš radostnou zprávu. Cukrovka získala i svůj den, který celosvětově připadá na 14. listopadu. Celý tento měsíc je věnován právě tomuto onemocnění, což by snad mohlo vést k osvětě mezi lidmi, doufají lékaři.

Na pozoru byste měli být v případě, kdy chodíte v noci často na záchod. Jste unavení a zároveň i často žízniví. Můžete také ztratit na váze, i když se o to nesnažíte, nebo nijak neupravujete svůj životní styl. Často se vám zhorší i vidění a malé ranky se léčí velmi pomalu. Jakmile tyto příznaky u sebe zpozorujete, měli byste zajít na vyšetření k lékaři.

Není pravda, že štíhlí lidé cukrovku nemají, nicméně je dokázané, že 90 procent pacientů s cukrovkou trpí zároveň i nadváhou. I téměř neviditelné zhubnutí (kolem 5 procent celkové váhy) výrazně snižuje riziko nemoci. Nicméně renomovaný magazín Forbes poukazuje na to, že světem se šíří obezita jako pandemie, čím víc lidí s nadváhou zde budeme mít, tím víc budou slýchat pacienti od lékařů, že mají cukrovku typu 2.

Světová čísla jsou přitom hrozivá. Za posledních 30 let se počet nemocných mužů zdvojnásobil, zatímco mezi ženami je o 50 procent více pacientek. Cukrovka navíc vede k mnoha závažnějším onemocněním, jako je srdeční choroby, amputace končetin nebo selhání ledvin. Nemluvě doživotních dávkách inzulínu a vysokých nákladech na zdravotní péči.

Nejvíce ohrožení cukrovkou typu 2 jsou lidé starší 40 let. Výjimky však existují, například v Asii se tato nemoc objevuje už u 25letých. Cukrovka typu 1 je mnohem vzácnější, postihuje zhruba 10 procent nemocných. Není spojená s obezitou, nýbrž se může objevit již v dětství či u velmi mladých lidí. Symptomy typu 1 mohou třeba mít i těhotné ženy.

Léčba dodnes neexistuje. Nemocní často musí změnit celý svůj jídelníček a dávat si pozor na věci s vysokým obsahem cukru. To nezahrnuje jen pamlsky, ale také především ovoce. Pokud je vám diagnostikována cukrovka typu 1, pak se budete muset smířit s injekcemi inzulínu. Hormon se méně často předepisuje i typu 2, tito pacienti si musí navyknout na především přísnější dietu.

V každém případě inzulín nemoc neléčí, pouze některé symptomy zmírňuje. Funguje tak, že pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi. Pacienti typu 2 se také musí smířit s tím, že se jedná o progresivní onemocnění. S přibývajícími lety se jim onemocnění může zhoršovat.

Související

Cukrovka, ilustrační fotografie

V Česku nebude dva týdny dostupný injekční lék na cukrovku

V Česku nebude dva týdny dostupný injekční lék na diabetes druhého typu Ozempic v síle jednoho miligramu. Podle náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka ho lze nahradit jinými léky se stejným účinkem, omezí se jeho předepisování na obezitu. Řekl to na dnešní tiskové konferenci. Podle Davida Koláře, ředitele Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP), jejímž členem je i výrobce léku, firma Novo Nordisk, je výpadek způsoben výrazným zvýšením poptávky.

Více souvisejících

cukrovka Cukr - inzulín léčba

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Everest zřejmě přestane být tak dosažitelný, vyplývá z rozhodnutí soudu

Z Nepálu přichází špatná zpráva pro horolezce. Tamní nejvyšší soud totiž nařídil vládě, aby omezila počet povolení k výstupu na nejvyšší horu světa Mount Everest a další himálajské vrcholy. S odkazem na právníka, který o omezení usiloval, o tom informovala AFP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy