Mezinárodní den cukrovky: Proč nemocných stále přibývá, i když jí lze předejít?

Pokud vám jednou lékaři diagnostikují cukrovku, jedná se o onemocnění na zbytek života. Vyléčit se dneska zatím nedá. Pacientů přitom neustále přibývá, i když cukrovce by se dalo snadno předejít. Zvyšuje se také počet těch, kteří cukrovkou trpí, ale vůbec o tom neví.

Co přesně je tedy cukrovka? Jedná se o onemocnění způsobené vysokou hladinou cukru (glukózy) v krvi. Cukru je zde nadbytek kvůli tomu, že tělo neumí zásoby zpracovávat. Pacienti mají většinou nedostatek inzulínu, který má cukry štěpit a posílat dále, odkud je pak tělo přemění na energii. Inzulín je hormon produkovaný ve slinivce břišní.

Existují celkem dva typy cukrovky, v obou případech musí tělo bojovat s nadmírou nezpracovaného cukru v těle. Rozdíl je v tom, jakým způsobem se staví jejich tělo k inzulínu. V prvním případě produkuje slinivka velmi malé množství hormonu, proto je potřeba mu ho dodávat. V druhém případě se jedná už o komplikovanější problém, kdy se tělo stává imunním na účinnost inzulínu. V tomto případě je mu ho potřeba dodávat ve větším množství.

Diabetes typu 2 se nevytvoří přes nos. Ve skutečnosti je zde spoustu příznaků vůči kterým jsou však lidé slepí, než jim lékař oznámí tu nepříliš radostnou zprávu. Cukrovka získala i svůj den, který celosvětově připadá na 14. listopadu. Celý tento měsíc je věnován právě tomuto onemocnění, což by snad mohlo vést k osvětě mezi lidmi, doufají lékaři.

Na pozoru byste měli být v případě, kdy chodíte v noci často na záchod. Jste unavení a zároveň i často žízniví. Můžete také ztratit na váze, i když se o to nesnažíte, nebo nijak neupravujete svůj životní styl. Často se vám zhorší i vidění a malé ranky se léčí velmi pomalu. Jakmile tyto příznaky u sebe zpozorujete, měli byste zajít na vyšetření k lékaři.

Není pravda, že štíhlí lidé cukrovku nemají, nicméně je dokázané, že 90 procent pacientů s cukrovkou trpí zároveň i nadváhou. I téměř neviditelné zhubnutí (kolem 5 procent celkové váhy) výrazně snižuje riziko nemoci. Nicméně renomovaný magazín Forbes poukazuje na to, že světem se šíří obezita jako pandemie, čím víc lidí s nadváhou zde budeme mít, tím víc budou slýchat pacienti od lékařů, že mají cukrovku typu 2.

Světová čísla jsou přitom hrozivá. Za posledních 30 let se počet nemocných mužů zdvojnásobil, zatímco mezi ženami je o 50 procent více pacientek. Cukrovka navíc vede k mnoha závažnějším onemocněním, jako je srdeční choroby, amputace končetin nebo selhání ledvin. Nemluvě doživotních dávkách inzulínu a vysokých nákladech na zdravotní péči.

Nejvíce ohrožení cukrovkou typu 2 jsou lidé starší 40 let. Výjimky však existují, například v Asii se tato nemoc objevuje už u 25letých. Cukrovka typu 1 je mnohem vzácnější, postihuje zhruba 10 procent nemocných. Není spojená s obezitou, nýbrž se může objevit již v dětství či u velmi mladých lidí. Symptomy typu 1 mohou třeba mít i těhotné ženy.

Léčba dodnes neexistuje. Nemocní často musí změnit celý svůj jídelníček a dávat si pozor na věci s vysokým obsahem cukru. To nezahrnuje jen pamlsky, ale také především ovoce. Pokud je vám diagnostikována cukrovka typu 1, pak se budete muset smířit s injekcemi inzulínu. Hormon se méně často předepisuje i typu 2, tito pacienti si musí navyknout na především přísnější dietu.

V každém případě inzulín nemoc neléčí, pouze některé symptomy zmírňuje. Funguje tak, že pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi. Pacienti typu 2 se také musí smířit s tím, že se jedná o progresivní onemocnění. S přibývajícími lety se jim onemocnění může zhoršovat.

Související

Cukrovka, ilustrační fotografie

V Česku nebude dva týdny dostupný injekční lék na cukrovku

V Česku nebude dva týdny dostupný injekční lék na diabetes druhého typu Ozempic v síle jednoho miligramu. Podle náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka ho lze nahradit jinými léky se stejným účinkem, omezí se jeho předepisování na obezitu. Řekl to na dnešní tiskové konferenci. Podle Davida Koláře, ředitele Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP), jejímž členem je i výrobce léku, firma Novo Nordisk, je výpadek způsoben výrazným zvýšením poptávky.

Více souvisejících

cukrovka Cukr - inzulín léčba

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy