Perete nové oblečení, které jste si přinesli z obchodu? Tyto děsivé důvody vás přesvědčí, že je to opravdu nutné

Perete oblečení, když si jej poprvé berete na sebe? Řada nakupujících spoléhá na to, že když si koupí noví kousek do šatníku, je opravdu nový. Jenže tak to často vůbec není.

Když si koupíte nové oblečení, očekáváte, že bude nové – tedy že ho ještě nikdo nenosil. Jenže to ne vždy platí. Stačí si představit, kolik lidí na něj sahalo nebo si ho zkoušelo. Představte si, jak vy sami zacházíte s oblečením, které jste si v kabince vyzkoušeli a které vám nesedělo. Prostě ho vrátíte na ramínko nebo do regálu. Občas si ho dokonce odnesete domů a až tam zjistíte, že se vám nehodí, že se v něm sami sobe nelíbíte, nebo že nesedí tomu, pro koho jste jej koupili. Když ho vrátíte, opět putuje do prodeje – nikdo jej nepere ani jinak neočistí.

„Zákazník si to často ani neuvědomuje. Většina lidí se prostě vrátí z nákupu domů a pokud má oblečení stále ještě cedulku, myslí si, že je úplně nové a hned jej začne nosit," říká pro stanici ABC News Tori Patricková, která pracovala v jedné z maloobchodních prodejen oblečení. „Nikdy ale opravdu nevíte, kde předtím bylo.“

Novináři se proto chtěli přesvědčit, jak čisté „nové" oblečení vlastně je. Ve třech populárních řetězcích prodávajících oblečení nakoupili celou výbavu – od blůzy, kalhot až po spodní prádlo. Pořídili levné i velmi luxusní kousky. Svůj nákup pak předali doktorovi Philipovi Tiernovi, šéfovi oddělení mikrobiologie a imunologie na Newyorské univerzitě. Jeho prací bylo otestoval celkem 14 položek kvůli možným bakteriím.

Výsledky byly znepokojivé. Na několika kouscích oblečení byla flóra nebo bakterie. „Na této černé a hnědé blůzce jsme našli stopy respiračních sekrecí, kožní flóry a také fekální flóry," popisuje Tierno. Na bundě Tierno objevil důkazy výkalů, kožní flóry a sekretů z dýchacích cest, zejména v podpaží a na spodní části zad.

Největší překvapení však přišlo, když Tierno testoval hedvábnou blůzu. Tam totiž našel vaginální organismy, kvasinky a další fekální zárodky. Tierno poukázal na to, že některé kousky oblečení na sobě měly extrémně vysoký počet zárodků, který byl výrazně nad normálem

„Některé oděvy byly silně kontaminovány mnoha organismy... což naznačuje, že si je buď mnoho lidí zkoušelo, nebo si je zkoušel někdo, kdo byl těžce kontaminován," řekl. „V jistém smyslu se přímo dotýkáte něčího ramena nebo rozkroku,“ upozornil. „Možná se ničím nenakazíte – většině se to opravdu nestane. Ale možné to je.“

Jak se vyhnout obtížím? Rada experta je jednoduchá

Organismy mohou přežít na oblečení týdny nebo dokonce měsíce, upozorňuje Tierno. Že byste tímto způsobem chytili například kvasinkovou infekci, je velmi nepravděpodobné, i když nemožná to určitě není, tvrdí odborníci. Oblečením se na vás také mohou přenést některé viry. „Můžete chytit velmi špatný typ průjmu – můžete se také nakazit věcmi jako je norovirus a žaludeční virus. Můžete tímto způsobem přenášet věci jako MRSA - kmen zlatého stafylokoka (bakterie), který je odolný vůči řadě běžně používaných antibiotik," řekl Tierno.

„Většina lidí si to neuvědomuje a myslí si, že z tohoto oblečení nemůže nic zachytit, protože je na stojanu a je nové. Neuvědomují si, kolik lidí si je vyzkouší, a že určité části jejich těla mohou přenášet potenciální patogeny,“ vysvětluje doktor.

Abyste se ochránili před škodlivými bakteriemi, Teirno doporučuje nové oblečení ihned vyprat nebo ho nechat projít jedním horkým cyklem v sušičce. Také radí, abyste na sobě při zkoušení vždy nosili spodní prádlo a zároveň si po nákupu vždy umyli ruce.

Související

Více souvisejících

viry a bakterie mikroby oděvy

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 5 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 5 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ukrajinská armáda sestřelila první ruský strategický bombardér

Ukrajinská armáda v pátek oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských raket a dronů na ukrajinská města.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy