Proč se psi tak rádi válí ve výkalech?

Ten pocit bezmoci zná každý, kdo má psa. Vezmete svého čtyřnohého miláčka do lesa, aby se proběhl na čerstvém vzduchu, když v tu chvíli pes cosi zavětří, bleskurychle se převalí na záda v onom "něčem" se začne povalovat. To "něco" bývá dost často výkal. Proč to dělá?

"Jsou to zvířata a jejich čich je tisíckrát vyvinutější než lidský. Proto je s podivem, že se dobrovolně a nadšeně válí v něčem, co i nám silně zapáchá." říká pro britskou BBC expert na zvířecí chování Simon Gadbois.

Zajímavé je, že tímto tématem se výzkum psího chování zatím příliš nezabýval. Lidé přitom chovají psy již 15 tisíc let a za tu dobu jsme se o svých čtyřnohých přátelích dozvěděli mnohé. Proč si ale tak hoví v zapáchajících výkalech je nepříliš známý fakt.

Přesto mezi lidmi kolují určité teorie, které se snaží důvody tohoto počínání vysvětlit. Někdo například věří, že tuto činnost psi zdědili od vlků. Vlci se takto snaží maskovat svůj pach během lovu, aby je kořist neucítila.

Vědci zaznamenali zajímavé chování například také u amerických lišek. Ty se totiž pro změnu válejí v moči horských lvů. Lišky se tak maskují před kojoty, kteří jsou jinak mnohem silnější. Liška se tak snaží lvím zápachem kojota vyděsit, což jí může poskytnout dostatek času k útěku.

Psi se nicméně při svých výletech nepovalují jen ve výkalech, ale i v mršinách a zbytcích těl uhynulých zvířat. Jaký toto může mít důvod? Podle vědců chtějí psi zkrátka načichnout kořistí, aby pak před zbytkem smečky dávali najevo, že dokázali něco ulovit. Podobně se prý chovají vlci, kteří se snaží aby byl jejich dech cítit masem a oni tak byli pokládáni za úspěšné lovce.

Celý proces záměrného znečišťování se ale může mít ještě jiný důvod. Psi zkrátka chtějí být v rámci své sociální skupiny něčím výrazní, chtějí na první pohled něčím upoutat.

Bohužel pro majitele to často bývá právě výrazný zápach. Vědci ale vysvětlují, že podobně se chovají přeci i lidé. "Je to jako když si člověk vezme řvavou a pestrou havajskou košili." říká psí psycholog Stanley Coren. 

Související

Více souvisejících

Psi Zvířata Příroda domácí zvířata Lidé

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy