Může mít člověk doopravdy zlomené srdce? Vědci přišli s novým objevem

Proč se lidově říká smutku z nešťastné lásky "zlomené srdce"? Na první pohled by se mohlo zdát, že jde pouze o metaforu. Podle studie švýcarských vědců se nejedná o metaforu, ale mnohem spíše o přesný popis specifické fyziologické situace.

Švýcarští vědci jsou přesvědčení o tom, že traumatická smutná událost v životě může skutečně poškodit lidské srdce. Věnovali se studiu lidí, kteří byli postiženi tzv. syndromem zlomeného srdce, který se projevuje velice podobnými symptomy jako infarkt, ale jedná se o něco jiného.

Vědci jsou přesvědčení o tom, že syndrom vyvolává stresová nebo emocionální situace, jakou může být právě prožitek intenzivního smutku, uvádí se ve studii pro časopis European Heart Journal s tím, že se zatím jedná o velmi málo probádanou záležitost.Paradoxem je, že spouštěčem syndromu může být i situace, kterou by jsme na první pohled považovali za šťastnou životní událost, ovšem ve výsledku vyvolává obdobný stres jako je svatba nebo nástup do nové práce. Vědci pak zmapovali stejné symptomy.

Co je příčinou? Vědci při pozorování mozku zjistili, že ve zmíněných situacích poklesla komunikace mezi mozkovými centry, která řídí tyto emoční vzruchy a mezi centry ovládající automatické tělesné pochody, jakými je například tlukot srdce.

Joel Rose vedoucí britské organizace Cardiomyopathy UK (kardiomyopatie je skupina chorob, které postihují srdeční sval) pro BBC uvedl: „Jedná se o významnou součást výzkumu, která pomáhá pokročit v našem porozumění hádance jedné přehlížené formě kardiomyopatie.“

Výzkum potvrzuje, že po dlouhou dobu používaná fráze o "zlomeném srdci" je dost možná založena na skutečnosti.

Související

Anna Honzáková

První české vědkyně se prosadily mezi lékaři či historiky

K 11. únoru se váže Mezinárodní den žen a dívek ve vědě, který má mimo jiné upozornit na fakt, že i ženy jsou ve vědeckém světě nepostradatelné. Ještě počátkem minulého století však vědeckých pracovnic působilo velice málo, a to kvůli předsudkům zakořeněným ve společnosti, že se ženy ve vědě nemohou tak dobře uplatnit jako muži. Přesto se mnohé české ženy ve vědě zapsaly, a to na poli medicíny, přírodních věd nebo třeba historie a etnografie.

Více souvisejících

věda srdeční tep srdce objev mozek Láska, intimnosti, vztahy

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Na Tachovsku zasahovala policie ve škole. Zadržela jednu osobu

Policie v úterý po poledni zasahovala v jedné ze škol na Tachovsku v Plzeňském kraji. Zadržela mladého muže, který měl vyhrožovat dvěma osobám. Další podrobnosti k případu se policie teprve chystá zveřejnit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy