Nebezpečí znečištěného vzduchu: špinavý vzduch způsobuje kriminalitu

Nedýchatelný vzduch trápí v zimních měsících jak obyvatelé měst, tak obyvatelé vesnic jimž pod nosem přitápí tuhými palivy soused. Řadu měst naopak trápí smog v létě. Nejen , že obtěžuje, vědci se obávají, že způsobuje i nárůst kriminality.

Znečištěný vzduch komplikuje život na mnoha úrovních Nejen, že je problematické větrat, ale také způsobuje řadu zdravotních potíží. Dýchací problémy, astma, alergie a v řadě případu i rakovinu a smrt.

Zdravotními riziky smogu se zabýval i vědec Defi Roth z London School of

Economics. Ve svém výzkumu si všímal nárůstu úmrtnosti a zatížení nemocnic v místech zatížených smogem.

Dalším záměrem vědce bylo připravit studii o vlivu znečištění na kognitivní schopnosti člověka. Roth a jeho tým sledovali studenty, jak si vedou během zkoušek a testů v různých dnech. Vzorek zkoumaných studentů srovnatelné výkonnostní školní úrovně mělo zřetelně odlišné výsledky v různých dnech.

Badatelé začali sledovat okolnosti těchto studijních výpadků a výsledkem jejich pozorování, bylo zjištění, že nejhorší výsledky v testech korelují s dny s největším smogovým zatížením.

Sám Sefi Roth uvedl, že vliv byl prostřednictvím metodiky studie pozorovatelný ze dne na den. Dýchání znečištěného vzduchu podle jeho zjištění tak na kognitivní schopnosti žáků má okamžitý vliv.

Další bádáni o dopadech smogu dovedlo Sefi Rotha až k zjištění o vztahu mezi znečištěním ovzduší a kriminalitou. Oba fenomény jsou podle jeho výzkumů provázané.

Nejdřív považoval celý jev spíše za korelaci, tedy že například znečištěná města mají nižší socio-ekonomický status obyvatelstva a tudíž více směřují i ke kriminalitě.

Jenže sledoval pohyblivé „smogové mraky“ a kriminalita se zvětšovala i v jednotlivých městských částech v závislosti na tom, jak se mrak zrovna pohyboval.

Ke stejným výsledkům došel i Jackson Lu z MIT v USA. I když se pokoušel vysvětlit nárůst kriminality jinými faktory jako úroveň zaměstnanosti, věk nebo gender, znečištění ovzduší se jevilo, jako nejpravděpodobnější příčina zvýšené kriminality.

Jakým způsobem však špinavé ovzduší ovlivňuje kriminální chování není jasné.

Související

Ilustrační fotografie.

Novoroční rachejtle a dopad na životní prostředí: Meteorologové uvolnili data

Petardy, rachejtle a domácí ohňostroje, které lidé odpalují s příchodem Nového roku, jsou ve větších městech často příčinou extrémního znečištění ovzduší. Maximální koncentrace prachových částic naměřené krátce po půlnoci Nového roku bývají na městských stanicích nejvyššími z celého roku, řekl ČTK vedoucí oddělení kvality ovzduší z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Jáchym Brzezina.
Uhlí, ilustrační fotografie.

Na 40 států se v Glasgow zavázalo urychlit odklon od uhlík čistým zdrojům

Na 40 zemí se dnes na konferenci OSN o změnách klimatu COP26 zavázalo urychlit odklon od uhlí ve prospěch čistých zdrojů energie. Signatáři slíbili, že vyřadí své uhelné elektrárny z provozu do roku 2030 v případě velkých ekonomik a do roku 2040 v případě chudších zemí. Země také uvedly, že nebudou investovat do uhelných elektráren doma ani v zahraničí.

Více souvisejících

Znečištění Ekologie Smog věda výzkum

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 54 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy