Na premiéra při projevu hodili granát: 154 zraněných, jeden mrtvý

Addis Abeba/Harare - Projev nového etiopského premiéra přerušila exploze. Jeden člověk zemřel, zranění trpělo 154 lidí. Deset jich je v kritickém stavu. Předsedu vlády Abiye Ahmeda (41) z místa incidentu odvezla ochranka. Útočník, který do davu hodil granát, byl zadržen. K podobné události došlo dnes také v Zimbabwe.

"Byl to granát. Někdo se ho snažil hodit na podium, kde byl premiér," uvedl jeden z organizátorů shromáždění stoupenců jednačtyřicetiletého premiéra Seyoum Teshome s tím, že v souvislosti s incidentem byli zadrženi tři podezřelí- dva muži a žena. Premiérova kancelář později potvrdila, že zbraní byl granát. Agentura AP s odkazem na svědka napsala, že útočník měl na sobě policejní uniformu a byl zadržen.

Premiér po incidentu v televizním projevu incident označil za "neúspěšný pokus sil, které nechtějí jednotnou Etiopii". Zda si incident vyžádal mrtvé nebylo zprvu jasné. Premiér sice v projevu hovořil o několika mrtvých, následně ale jeho kancelář uvedla, že nikdo nezemřel. Ministerstvo zdravotnictví nakonec oznámilo, že 154 lidí bylo zraněno a jeden člověk přišel o život.

Premiér hovořil na náměstí v Addis Abebě před davem stoupenců. Obyvatele druhé nejlidnatější africké země překvapil, když oznámil, že propustí desetitisíce vězňů a otevře státní firmy soukromým investorům. Rovněž se vyslovil pro bezpodmínečné usmíření se sousední Eritreou. S reformami nejsou ale spokojeni všichni. Někteří Etiopané u hranice s Eritreou proti usmíření protestovali. 

Mezi Etiopií a Eritrejí panovalo napětí od konce války v letech 1998-2000. Poválečná mezinárodní komise totiž rozhodla, že město Badme a několik dalších území připadne Eritreji, což Etiopie odmítla akceptovat a ze sporného území nestáhla vojáky. Eritrea proto Etiopii obvinila z okupace. Obnovení diplomatických styků Eritrea podmínila etiopským souhlasem s poválečnou hranicí. Eritrea dříve patřila k Etiopii, v roce 1991 ale získala po 30 letech bojů samostatnost. 

Exploze zranila v Zimbabwe oba viceprezidenty

Výbuch na mítinku prezidenta Zimbabwe Emmersona Mnangagwy (75) dnes poranil několik lidí. Informovala o tom agentura Reuters. Podle svědků se exploze ozvala ve chvíli, kdy hlava státu dokončila projev na stadionu ve druhém největším zimbabwském městě Bulawayo. Mnangagwa právě opouštěl pódium obklopen svými asistenty a výbuch jej podle mluvčího nezasáhl.

Méně štěstí měli oba jeho zástupci v úřadě, viceprezidenti Constantino Chiwenga a Kembo Mohadi, kteří stejně jako jeden z vládních ministrů utrpěli lehčí zranění. Ošetřeno bylo i několik dalších lidí z okolí prezidenta včetně členů jeho ochranky. 

Mnangagwa, který bude 30. července úřad obhajovat v prezidentských volbách, označil výbuch za "zbabělý čin". Po původci exploze úřady pátrají.

Související

Velikonoce

Velikonoce ve světě. Jak se slaví v Asii, Africe nebo Austrálii?

Pomlázka, malovaná vajíčka nebo mazanec – to jsou typické symboly našich Velikonoc. Oslavy Velikonoc mají v různých zemích světa svou specifickou podobu, stejně tak charakteristické zvyky. Odráží se v nich zbožnost, staré rituály i prvky lidové kultury. Jak se slaví Velikonoce za hranicemi Evropy?

Více souvisejících

Etiopie výbuch Abiy Ahmed (Etiopie) zimbabwe Emmerson Mnangagwa

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy