Revoluce v Alžírsku: Davy lidí se opět bouří v ulicích, úloha armády nejasná

V Alžíru se dnes za přítomnosti tisíců lidí konala sedmý pátek po sobě další demonstrace. Je první od rezignace prezidenta Abdal Azíze Butefliky, ale účastníci vznášejí další požadavky. Chtějí, aby odstoupili i politici, kteří patřili k Buteflikovým spojencům. Jedním z nich je i předseda horní komory parlamentu, který má podle ústavy prezidenta nahradit v případě jeho rezignace.

Pověřit ho musí parlament, ale podle alžírského tisku tak zatím neučinil. Právo podepisovat dekrety má stále Buteflika a využil ho údajně při odvolání Bašíra Tartáka z čela tajné služby. Dekret podepsal ve čtvrtek, vlastní rezignační dopis poslal prezident ústavní radě v úterý. Některá alžírská média tvrdí, že Tarták podal demisi několik hodin před zveřejněním Buteflikovy rezignace.

They use the word country but the chant roughly translates to "you ate the whole pie, you thieves". #Algeria pic.twitter.com/Kf0DM76RAD

— Ramy (@rallahoum) 5. dubna 2019

V Alžírsku se podle serveru ObservAlgérie spekuluje o dvojím možném příštím vývoji. Náčelník generálního štábu armády Káid Sálah a někteří politici chtějí, aby byl podle ústavy na příštích 90 dní prezidentem dočasně jmenován předseda horní komory parlamentu Abdal Kádir bin Sálah. Toto řešení by odpovídalo ústavě a zabránilo politické krizi. Podle ústavy se mají do 90 dní připravit nové volby.

Jiná skupina ale navrhuje neústavní řešení, které by neomezovalo přechodné období na 90 dní, ale prodloužilo by ho až na rok. Alžírský tisk předpokládá, že k tomuto neústavnímu řešení se přikloní většina obyvatel.

Alžířané, kteří přišli na dnešní demonstraci, jsou podle agentury AFP odhodlaní zbavit se celého mocenského systému. Provolávali heslo Neodpustíme v reakci na Buteflikův dopis, v němž se loučil s občany a žádal je o odpuštění. Alžířané požadují odstoupení skupiny politiků, kterou nazývají 3D. Jde o Buteflikovy spojence Abdal Kádira bin Sálaha, předsedu ústavní rady Tajíba Belaíze a předsedu vlády Núreddína Bedúího.

Odborník na téma Blízkého východu na evropském institutu ve Florencii Hamza Meddeb řekl, že "vývoj po Buteflikovi není jasný". Opozice chce, aby byla sepsána nová ústava a nový volební zákon. Podle Meddeba Alžírsko vstupuje do "velmi citlivého období".

Mužem s nejsilnějším postavením se nyní jeví šéf armády Káid Sálah, ale Hasni Abidi z centra arabských studií v Ženevě řekl, že "novým hráčem alžírské politiky se stala ulice a nikdo přesně neví, jaké má armáda v tomto pobuteflikovském období plány".

"Chceme znovu svou svobodu a nezávislost. Doufám, že budu živ dost dlouho na to, abych zažil ve své zemi demokracii," řekl jeden z účastníků dnešní demonstrace.

Související

Politolog Michel Perottino Rozhovor

65 let od zvolení de Gaullea prezidentem. Francii hrozila občanská válka, tvrdí Perottino

Charles de Gaulle, se do historie zapsal především svou rolí během druhé světové války, kdy vedl francouzský zahraniční odboj. Hlavou Francie se však stal později, 21. prosince 1958, v době silně napjaté situace krize, kterou v zemi vyvolala hrozící ztráta Alžírska, vysvětluje Michel Perottino v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Politolog působící na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze v něm mimo jiné uvedl, že rychlost, s níž se de Gaulleovi a jeho stoupencům podařilo demontovat dosavadní, z jejich pohledu nestabilní a neefektivní politický systém a nastolit nové zřízení, pátou republiku, zůstává zarážející. Vysvětlil také, proč je de Gaulle stále vnímán jako velikán francouzských dějin, třebaže na adresu jeho desetiletého prezidentství míří zpětně i kritika.

Více souvisejících

Alžírsko Abdal Azíz Buteflika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy