Buteflika po vlně protestů padl. Úřadujícím prezidentem Alžírska se stal šéf senátu

Alžírský parlament dnes zvolil úřadující hlavou státu šéfa horní komory Abdal Kádira bin Sálaha. Dosavadní dlouholetý prezident Abdal Azíz Buteflika minulý týden po několikaměsíčních protestech Alžířanů odstoupil. Na manifestaci proti rozhodnutí parlamentu se dnes v metropoli Alžíru opět sešly tisíce mladých lidí, zejména studentů. Policie proti nim zasahovala slzným plynem a vodními děly.

Bin Sálah bude v čele země 90 dní, jak nařizuje alžírská ústava, uvedla s odvoláním na státní televizi agentura AFP. Podle ústavy mají být do té doby připraveny nové volby.

Protesty v Alžírsku vyvolalo dřívější Buteflikovo oznámení, že se hodlá v prezidentských volbách ucházet o pátý mandát. Exprezident je přitom těžce nemocen a od roku 2013 nekomunikoval s veřejností. V čele země stál 20 let. Demonstrace po jeho demisi však neutichly. Alžířané se nyní chtějí zbavit celého mocenského systému a požadují, aby odstoupili i politici, kteří patřili ke stoupencům bývalého prezidenta. Jedním z těchto stoupenců je právě předseda hodní komory parlamentu bin Sálah.

Love this from yesterday's protests in #Algeria. I know I and other historians have been focused on the historical references in the protesters' signs, but there is also such a wealth of creative pop culture references. pic.twitter.com/fXjYzWpNTi

— Dónal Hassett (@donalhassett1) 6. dubna 2019

Buteflika hned po rezignaci slíbil, že se prezidentské volby budou konat do 90 dnů. "Musíme pracovat na tom, abychom Alžířanům umožnili zvolit si prezidenta co nejdříve," prohlásil dnes bin Sálah v projevu v parlamentu. Podle agentury AP se většina opozice dnešního hlasování v parlamentu zdržela.

Tisíce alžírských studentů i dnes protestují v centru Alžíru. Demonstrace byla naplánována na stejnou dobu jako jednání parlamentu. Policie proti nim zasáhla do hodiny od přijetí rozhodnutí. Protest rozháněla vodními děly, slzným plynem i obušky.

Bin Sálah mimo jiné v projevu k parlamentu poděkoval armádě a bezpečnostním složkám, které požadavek demonstrantů na demisi prezidenta Butefliky dříve podpořily. Agentura Reuters ale upozornila, že se nyní čeká na reakce na jeho jmenování právě ze strany armádních představitelů, kteří hrají významnou roli v politickém vývoji země.

Nově jmenovaný prezident je jedním ze tří významných politických činitelů, jejichž odstoupení nyní demonstranti požadují. Druhým je premiér Núreddín Bedúí, který byl do čela vlády jmenován minulý měsíc, a předseda ústavní rady Tajíb Belaíz.

Související

Politolog Michel Perottino Rozhovor

65 let od zvolení de Gaullea prezidentem. Francii hrozila občanská válka, tvrdí Perottino

Charles de Gaulle, se do historie zapsal především svou rolí během druhé světové války, kdy vedl francouzský zahraniční odboj. Hlavou Francie se však stal později, 21. prosince 1958, v době silně napjaté situace krize, kterou v zemi vyvolala hrozící ztráta Alžírska, vysvětluje Michel Perottino v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Politolog působící na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze v něm mimo jiné uvedl, že rychlost, s níž se de Gaulleovi a jeho stoupencům podařilo demontovat dosavadní, z jejich pohledu nestabilní a neefektivní politický systém a nastolit nové zřízení, pátou republiku, zůstává zarážející. Vysvětlil také, proč je de Gaulle stále vnímán jako velikán francouzských dějin, třebaže na adresu jeho desetiletého prezidentství míří zpětně i kritika.

Více souvisejících

Alžírsko Abdal Azíz Buteflika

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 31 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy