Alžírsko se dál otřásá. Stovky tisíc lidí protestovaly proti vedení země

Stovky tisíc demonstrantů dnes v Alžírsku již devátý pátek v řadě vyšly do ulic na protest proti vedení země. Protestující mimo jiné vyzývali k odchodu náčelníka generálního štábu armády. V reakci na protesty, které se konají od února odstoupil prezident Abdal Azíz Buteflika. Demonstrantům to ale nestačí a požadují celkové demokratické změny v zemi, uvedla agentura Reuters.

Demonstranti se shromáždili u hlavní pošty v alžírské metropoli a vykřikovali hesla požadující odstoupení politických vůdců i armádního velení. V úterý odstoupil z funkce předseda alžírské ústavní rady Tajíb Belaíz. Jeho odchod ale protestující neuspokojil.

#Algeria : for 9th Friday, thousands are out protesting,calling for change.Presidential Elections on July 4: pic.twitter.com/0OQCAZwZ1U

— Joyce Karam (@Joyce_Karam) 19. dubna 2019

Podle reportéra agentury AP protestující v ulicích nyní kritizují zejména šéfa armády Káida Sálaha. Jak uvedl právník a lidskoprávní aktivista Mustafa Buačiči, "pokojné demonstrace budou pokračovat až do odchodu všech tváří současného systému".

"Hnutí by mělo zůstat jednotné, aby dosáhlo svého snu, kterým je demokratické Alžírsko s rovnými právy pro všechny," dodal Buačiči. Prezidentské volby se v zemi mají uskutečnit 4. července.

Související

Politolog Michel Perottino Rozhovor

65 let od zvolení de Gaullea prezidentem. Francii hrozila občanská válka, tvrdí Perottino

Charles de Gaulle, se do historie zapsal především svou rolí během druhé světové války, kdy vedl francouzský zahraniční odboj. Hlavou Francie se však stal později, 21. prosince 1958, v době silně napjaté situace krize, kterou v zemi vyvolala hrozící ztráta Alžírska, vysvětluje Michel Perottino v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Politolog působící na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze v něm mimo jiné uvedl, že rychlost, s níž se de Gaulleovi a jeho stoupencům podařilo demontovat dosavadní, z jejich pohledu nestabilní a neefektivní politický systém a nastolit nové zřízení, pátou republiku, zůstává zarážející. Vysvětlil také, proč je de Gaulle stále vnímán jako velikán francouzských dějin, třebaže na adresu jeho desetiletého prezidentství míří zpětně i kritika.

Více souvisejících

Alžírsko Abdal Azíz Buteflika

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy