Výročí vzniku Československa i důležité volby: Co nás čeká v roce 2018?

Záhřeb - 2018 - volební rok. Tak zní titulek zprávy chorvatské agentury HINA, která se pokusila shrnout, co nás v příštích dvanácti měsících čeká. Nepůjde jen o volby. Jaké další významné události se v následujícím roce odehrají?

Příští rok bude však patřit především volbám, a to nejen v Rusku a ve Spojených státech, ale i v Itálii nebo Maďarsku. Německo čeká sestavování vlády, zatímco budou pokračovat jednání o "brexitu". Mimo to se bude slavit několik výročí. Tím nejvýznamnějším je pravděpodobně konec I. světové války.

Rok 2018 bude ve znamení voleb v mnoha zemích. Velkou pozornost přitahují především ruské prezidentské volby koncem března, i když, jak píše agentura HINA, "vítěz už je předem jasný". Cokoli mimo vítězství Vladimira Putina by se rovnalo prvotřídní senzací.

Ve Spojených státech se budou konat volby do Kongresu, kde by mohli republikáni, členem kterých je i prezident Donald Trump, ztratit většinu v obou komorách. Demokraté doufají, že právě velkou nespokojenost se současným americkým prezidentem využijí ve svůj prospěch.

Českou republiku nedlouho po začátku nového roku čeká druhá přímá volba prezidenta. Miloš Zeman je favoritem na vítězství v prvním kole, otázkou je, jak dopadne případné druhé. Čeká se, že by mělo být vyrovnané, ať už by se do něj dostal se Zemanem kdokoli. Nejpravděpodobnější se jeví scénář, ve kterém se proti sobě postaví úřadující prezident a akademik a vědec Jiří Drahoš.

Maďaři a Italové již netrpělivě čekají na své parlamentní volby, které se uskuteční na jaře. Pokud bychom se měli řídit průzkumy, vypadá to, že v Maďarsku zůstane u kormidla současný premiér Viktor Orbán. To v Itálii je situace značně nepřehledná. Ostatně - tak tomu bylo před většinou voleb v Itálii.

Kromě Rusů a Čechů si v příštím roce zvolí nového prezidenta i Egypt. Irák, Pákistán a Afghánistán budou svolávat nové parlamenty. Nejaktivnější budou lidé v Brazílii, Mexiku a Kolumbii. Na občany těchto států čekají jak parlamentní, tak prezidentské volby.

Jedna éra skončí na Kubě - vůdce "ostrova svobody" Raúl Castro oznámil odchod z pozice prezidenta v dubnu 2018. Na Kubě však není přímá volba prezidenta, hlasovat pro něj budou vládní zastupitelé. Největším favoritem se zdá být dosavadní viceprezident Miguel Diaz-Canel. Epocha bratří Castrů tak po 60 letech definitivně skončí.

V Německu nový rok začne pokračováním jednání o vytvoření velké koalice CDU/CSU a SPD. Pokud se tyto dvě velké strany nedomluví, čekají i Němce předčasné volby do parlamentu.

Evropská unie by měla příští rok probírat reformu eurozóny, ale bude muset počkat na to, až Německo sestaví novou vládu. Co však nepočká, jsou jednání o "brexitu". Ta budou pokračovat podle plánu bez ohledu na situaci v Německu.

První polovina roku 2018 bude ve znamení bulharského předsednictví Evropské unii. Vládní představitelé Sofie již deklarovali, že se zaměří především na integraci západního Balkánu. Ve druhé polovině roku bude Unii předsedat Rakousko s mladým kancléřem Sebastianem Kurzem v čele.

Příští rok bude i ve znamení jubileí. V říjnu dojde na sté výročí konce I. světové války a vzniku Československa, ještě předtím uplyne v červenci 100 let od zavraždění posledního ruského cara Mikuláše II.

Kromě toho se budou připomínat tři padesátiletá výročí. První se týká událostí Pražského jara, zbylé dvě vražd bojovníka za lidská práva Martina Luthera Kinga a bývalého ministra spravedlnosti USA Roberta Kennedyho, který byl mimo jiné bratrem již dříve zavražděného prezidenta Johna Fitzgeralda.

Menší jubileum čeká na Čechy a Slováky, kteří si již na Nový rok připomenou 25 let od rozdělení obou republik. Mezinárodní trestní soud oslaví 20 let své existence, Kosovo desáté výročí nezávislosti a papež František pět let od svého jmenování.

Související

Česká televize

Debaty kandidátů na prezidenta před prvním kolem: Kdy a kde poběží?

V opravdu horké fázi se již nachází kampaň před prezidentskými volbami, v nichž si občané vyberou nástupce současné hlavy státu Miloše Zemana. Oficiálně už začala i série mediálních debat devítky kandidátů, z nichž někteří však již avizují svou neúčast v řadě diskuzí.
Miloš Zeman

Při prezidentské kampani Miloše Zemana byl třikrát porušen zákon

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí našel tři porušení zákona v prezidentské kampani Miloše Zemana před volbami v roce 2018. Zeman tehdy prezidentskou funkci obhajoval. Předvolební kampaní byly podle úřadu i tehdejší prezidentovy výjezdy do krajů, řekl ČTK vedoucí kontrolní skupiny Tomáš Hudeček. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček považuje rozhodnutí úřadu za bizarní, nemístně politické, ne za odborné.

Více souvisejících

prezidentské volby 2018 Volby 2018 Rusko USA (Spojené státy americké) I. světová válka 100. výročí vzniku Československa Nový rok EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

před 6 hodinami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 11 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Ukrajinské drony napadly ruské černomořské základny. Rusko jich údajně sestřelilo přes sto

Více než 100 bezpilotních letadel zneškodnily ruské systémy protivzdušné obrany v noci na pátek nad oblastmi na východě a jihovýchodě Ruska, nad Černým mořem i anektovaným poloostrovem Krym. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy