Útok na Sýrii? Fraška, miliony dolarů vylétly oknem pro nic, tvrdí web

New York – Byly nedávné údery proti Sýrii skutečně efektivní a účinné nebo se jednalo jen o prázdné ukazování svalů? Fotografie zničených zařízení naznačují spíše to první, americký pravicový web The Daily Caller je ale opačného názoru.

V sobotu nad ránem zaútočily síly USA, Francie a Velké Británie na vojenské cíle syrského režimu. Během úderu byly zlikvidovány tři objekty, jenž Asadův režim údajně využíval pro vývoj a distribuci chemických zbraní. Akce ukázala odhodlání a rozhodnost západních spojenců. Vyplatila se jim ale i v jiných ohledech?

Podle Pentagonu zasadily raketové údery tvrdou ránu přímo do srdce syrského programu na vývoj chemických zbraní. Ten byl dle vyjádření západních představitelů vržen o několik let nazpět. Připomeňme, že během útoku bylo zničeno vývojové centrum a dva bunkry, v nichž byly chemické látky skladovány.

Asadův režim začal ihned po útocích vypouštět informace, které měly efektivitu útoků zpochybnit. O totéž se pokusili Rusové na tiskové konferenci ruského ministerstva obrany. Francouzští reportéři z agentury AFP se dokonce dostali k troskám zničeného vývojového centra, o němž jim ale jejich průvodce tvrdil, že vyvíjelo pouze léky a nevojenské chemické látky. 

 K podobnému závěru došli i pozorovatelé z mezinárodní Organizace pro zákaz chemických zbraní (OCPW), kteří zařízení navštívili loni v listopadu. Ti tehdy hlásili, že v daném zařízení nejsou žádné stopy po vývoji chemických zbraní. Podle západních spojenců se ale situace během posledních čtyř měsíců změnila.

Někteří pozorovatelé rozporují i údajnou vysokou efektivitu útoků. Podle bývalého zaměstnance amerického ministerstva obrany Jeffreyho Lewise je tvrzení, že údery vrátily syrský vývoj chemických zbraní o několik let zpět čiré PR. Podle něj je nepravděpodobné, že by tak narychlo naplánovaná akce mohla být tak efektivní.

Související

Sergej Kužegetovič Šojgu, ruský politik po otci tuvinského původu. V letech 1991–2012 byl ruským ministrem pro mimořádné situace. Po krátkém působení v roli gubernátora Moskevské oblasti se v listopadu 2012 stal ruským ministrem obrany. Má hodnost armádního generála a je také držitelem ocenění Hrdina Ruské federace. Je členem strany Jednotné Rusko.

Raketový úder na Asada byl pro Sýrii destabilizační, zlobí se Šojgu

Moskva - Nedávné raketové útoky nepřispěly ke stabilitě v Sýrii. Zvláštnímu zmocněnci OSN pro Sýrii Staffanovi de Misturovi to dnes při setkání v Moskvě řekl ruský ministr obrany Sergej Šojgu. USA s Británií a Francií v noci na 14. dubna zaútočily na objekty spojované s údajným chemickým provozem. Šlo o odvetu za útok na město Dúmá, při němž syrský režim 7. dubna podle opozičních zdrojů použil chemické látky.

Více souvisejících

útok Západu na Sýrii (14.4.2018) Sýrie USA (Spojené státy americké) Americká armáda (U.S. ARMY) Chemické zbraně Americká armáda (U.S. AIR FORCE)

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 3 hodinami

před 3 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Musíme Ukrajině poskytnout systémy protivzdušné obrany, shodli se lídři EU. Zelenskyj poděkoval Scholzovi

Šéfové států a vlád členských zemí EU se ve čtvrtek večer, první den mimořádného summitu EU v Bruselu, shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy