Proč Američané útočili v Sýrii? Analytici mají další překvapivé vysvětlení

Washington – Bylo jedním ze záměrů, s nimiž USA (spolu s Francií a Británií) útočily před týdnem na syrské vojenské cíle, zastrašení Kim Čong-una? Američtí analytici tvrdí, že zřejmě ano.

Minulý týden podnikly USA, Velká Británie a Francie omezené raketové údery na vojenské cíle v Sýrii. Důvodem byl chemický útok v Dúmě, při němž byl vůči tamnímu civilnímu obyvatelstvu použit chlór. Zdálo se, že cílem úderů bylo odstrašit Bašára Asada od dalšího použití bojových chemikálií. Celá akce mohla ale sledovat i další, obecnější záměr.

Údery na Sýrii mohly být též americkým vzkazem. Vzkazem pro Čínu a KLDR, že Američané pouze neblafují, nýbrž že své odhodlání provést omezené údery myslí vážně. Tento názor sdílí i bývalý blízký spolupracovník prezidenta George Bushe mladšího Marc Thiessen. „Svým rozhodným postupem vůči Sýrii Trump vyslal vzkaz Číně a KLDR, že se nebude bát použít sílu vůči Kimově režimu.“ napsal Thiessen pro Washington Post.

Otázka ale je, jak údery proti Sýrii ovlivní blížící se setkání mezi Donaldem Trumpem a Kim Čong-unem. Analytici z webu National Interest upozorňují, že severokorejský diktátor mohl tento Trumpův „vzkaz“ pochopit opačně a to tak, že je naopak nutno se nadále pokoušet vyvinout jaderné zbraně, aby mohl být případný americký úder odražen.

Samozřejmě nikdo nemůže s jistotu říct, co si Kim Čong-un doopravdy myslí. Ale určité indicie zevnitř severokorejských vládních kruhů naznačují, že zahraniční politika praktikovaná Spojenými státy během posledních patnácti let režim v KLDR spíše utvrzuje o nutnosti mít vlastní jaderné zbraně.

Trumpovy údery na Sýrii tak podle analytiků spíš zatvrdily Kim Čong-una v přesvědčení, že jeho režim potřebuje jaderné zbraně ke svému přežití. Někteří experti se tak obávají, že kvůli operaci proti syrským cílům byly vlastně blížící se rozhovory s KLDR odsouzeny k nezdaru ještě dříve, než začaly.

Související

Sergej Kužegetovič Šojgu, ruský politik po otci tuvinského původu. V letech 1991–2012 byl ruským ministrem pro mimořádné situace. Po krátkém působení v roli gubernátora Moskevské oblasti se v listopadu 2012 stal ruským ministrem obrany. Má hodnost armádního generála a je také držitelem ocenění Hrdina Ruské federace. Je členem strany Jednotné Rusko.

Raketový úder na Asada byl pro Sýrii destabilizační, zlobí se Šojgu

Moskva - Nedávné raketové útoky nepřispěly ke stabilitě v Sýrii. Zvláštnímu zmocněnci OSN pro Sýrii Staffanovi de Misturovi to dnes při setkání v Moskvě řekl ruský ministr obrany Sergej Šojgu. USA s Británií a Francií v noci na 14. dubna zaútočily na objekty spojované s údajným chemickým provozem. Šlo o odvetu za útok na město Dúmá, při němž syrský režim 7. dubna podle opozičních zdrojů použil chemické látky.
lodní doprava

Připravuje Rusko velkou odvetu? Do Sýrie dorazila tajemná zásilka

Damašek - Útok USA, Francie a Velké Británie v Sýrii vyvolal mezi Rusy, spojenci Bašára al- Asada, hluboké rozhořčení. Celý svět s napětím čeká, zda-li Rusko odpoví na dle jejich vyjádření válečnou provokaci vlastní odvetnou akcí. Zatím zdá, že se k ničemu velkému nechystá, ale to může být jen zdání. Do Sýrie podle zjištění australského zpravodajského serveru news.com.au dorazila pečlivě skrývaná zásilka.

Více souvisejících

útok Západu na Sýrii (14.4.2018) Severní Korea (KLDR) Kim Čong-un Donald Trump USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy