Připravuje Rusko velkou odvetu? Do Sýrie dorazila tajemná zásilka

Damašek - Útok USA, Francie a Velké Británie v Sýrii vyvolal mezi Rusy, spojenci Bašára al- Asada, hluboké rozhořčení. Celý svět s napětím čeká, zda-li Rusko odpoví na dle jejich vyjádření válečnou provokaci vlastní odvetnou akcí. Zatím zdá, že se k ničemu velkému nechystá, ale to může být jen zdání. Do Sýrie podle zjištění australského zpravodajského serveru news.com.au dorazila pečlivě skrývaná zásilka.

Podle nepotvrzených zpráv, připluly k ruské námořní základně Tartus na pobřeží Sýrie nákladní lodě. Provládní zdroje uvádí, že vykládání jejich nákladu se děje za velmi nezvyklých opatření pod ochranou kouře a aerosolového plynu určeného k zablokování družicových a dronových senzorů.

Co je jejich obsahem, není známo. Provládní zdroje spekulují, že to mohou být pokročilé střely S-300, radary a přepravní stroje. Ačkoliv tyto zbraně nepatří k nejmodernějšímu ruskému vybavení, pro účely sestřelování nepřátelských letadel, amerických a speciálně izraelských, postačí a významně zvýší bojeschopnost syrského režimu.

Rusko již údajně prodalo S-300 do Íránu. Posílení Sýrie o tyto zbraně činí velmi velké starosti Izraeli. Írán je jeho hlavní nepřítel a Izrael více než USA provádí letecké nálety v Sýrii, jejichž cílem má být zabránění tomu, aby se Írán, případně jím podporovaný libanonský Hizballáh, dostal blíže k hranicím Sýrie s Izraelem.

Pokud by S- 300 se dostaly do rukou syrského režimu, podle izraelských bezpečnostních analytiků a bývalých úředníků obrany existuje jediná možná reakce ze strany židovského státu: okamžitě je vyhodit do vzduchu. Vzhledem k již nyní velmi napjatým vztahům v Sýrii to jen může přispět k otevření hlubšího vojenského konfliktu.

Bývalý šéf vojenské zpravodajství Amos Yadlin, jenž byl také jedním z izraelských pilotů, kteří v roce 1981 zničili irácký jaderný reaktor Osirak, tvrdí, že rozmístění S-300 v Sýrii dělá Izraeli starosti už po dobu dvou desetiletí. Podle jeho informací mají izraelské letecké síly už připravené plány na eliminování této hrozby.

Ačkoliv stojí v Sýrii na opačných stranách barikády, Izrael a Rusko mají otevřené diplomatické vztahy. Izraeli to umožňovalo uplatňovat v Sýrii svou leteckou převahu bez obav, že by Rusko mohlo zasáhnut. V roce 2013 se Izraeli povedlo přesvědčit Putina, aby zmrazil prodej tohoto druhu vojenského vybavení do Íránu. V té době ale Putin též řekl, že pokud USA zaútočí, bude zřejmě muset Rusko jednat, připomíná server The Bloomberg.

Pokud jsou zprávy o dodávkách S-300 pravdivé, pak se Putin zřejmě rozhodl, že je skutečně třeba jednat. Hodiny po útoku, náčelník operačního oddělení generálního štábu ruské armády, generálmajor Sergej Rudskoj prohlásil, že Rusko „přehodnotí",zda dodá leteckou obranu Asadovi. Ministr zahraničí Sergej Lavrov o dva dny později řekl, že je třeba oživit tuto možnost, protože Rusko cítí, že musí udělat vše proto, aby pomohlo syrskému režimu „odrazit agresi.“

Podle některých ruských analytiků ale ruská vláda spíše bude využít hrozby dodání střel k odstrašení Izraele a k lepšímu vyjednávání o jeho (ne)akcích v Sýrii. Podle Eleny Suponinové, expertky na Blízký východ z Ruského institutu strategických studií, který radí Kremlu, by dodávka mohla způsobit velké napětí v oblasti, vzhledem k očekávané izraelské reakci. Podle ní stačí, když Rusko dodá Sýrii pouze takové systémy protiletecké obrany, které nebudou tolik provokativní a Izrael je nebude vnímat jako velkou hrozbu.

Nicméně, i staré sovětské systémy protiletecké obrany, které Rusko nyní používá, dokáží Izrael potrápit. V únoru se podařilo syrské armádě sestřelit izraelskou stíhačku F-16. Syrská armáda i Rusko se pyšní tím, že ze 100 raket vystřelených spojeneckými silami v sobotu jich dokázala syrská protiletecká obrana dvě třetiny zachytit.

Jeremy Binnie, editor pro Blízký východ a Afriku z týdeníku Jane's Defense Weekly, je přesvědčen o tom, že Sýrie už má nějaké dobré protiletecké systémy krátkého a středního rozsahu. S dodávkami ruských systému by mohly vládní síly vytvořit komplexní, vícevrstvý vzduchový oblouk nad zemí. Ruští analytici nicméně poukazují na to, že ačkoliv S-300 jsou sice mocným, nikoliv všemocným nástrojem. Izrael by se nicméně musel více snažit, pokud by došlo k jeho aplikaci. Zřejmě by použil USA vyvinuté stíhačky F-35, považované za nejlepší bojové letadlo současnosti, myslí si Binnie.  

Související

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.
Bombardér B-1B Lancer

USA letecky zaútočily v Sýrii a Iráku

V pátek večer Spojené státy zahájily letecké útoky v Iráku a Sýrii. Cílem těchto úderů jsou íránské revoluční gardy a milice podporované Teheránem. Tyto akce jsou odpovědí na nedělní útok na americkou vojenskou základnu v Jordánsku, který si vyžádal lidské životy.

Více souvisejících

Sýrie Rusko útok Západu na Sýrii (14.4.2018) Vojenská letadla Izrael

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 17 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Hamás zveřejnil video rukojmí, na důkaz, že přežil zranění ze 7. října

Hamás zveřejnil ve středu video izraelsko-amerického rukojmího Hershe Goldberga-Polina, což je první důkaz, že přežil, když byl 7. října těžce zraněn.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy