Bílý dům sebral novináři CNN akreditaci. Tiskovka se velmi vyhrotila +VIDEO

Bílý dům odňal akreditaci zpravodaji televize CNN, který se na středeční tiskové konferenci dostal do sporu s prezidentem Donaldem Trumpem. Reportér Jim Acosta pozbyl práva účastnit se prezidentských akcí v Bílém domě. Jak k tomu poznamenala agentura AP, Trumpův "bojovný vztah" k médiím se ještě vyhrotil i poté, co na stejné akci označil některé novináře za drzé a reportérku televizní sítě PBS černé pleti obvinil z kladení rasistického dotazu.

Acosta se na tiskové konferenci Trumpa ptal, proč v závěru kampaně před úterními volbami karavanu migrantů mířící k USA ze střední Ameriky označoval za invazi. Když chtěl zpravodaj CNN položit další otázku, Trump prohlásil "to stačí". Acosta se pak přetahoval s asistentkou o mikrofon a prezident ho nazval "neslušným a hrozným" člověkem, za kterého by se CNN měla stydět.

Když před položením otázky další novinář, Peter Alexander z televize NBC News, Acostu hájil jako poctivého a pracovitého reportéra, reagoval Trump slovy: "Upřímně, tebe taky zrovna nemusím."

Podle mluvčí Bílého domu Sarah Sandersové bylo Acostovo chování "absolutně nepřijatelné". Mluvčí vyčetla novináři, že "vložil ruku na mladou ženu, která se snažila dělat svou práci". Akreditace, přesněji bezpečnostní osvědčení vydané prezidentskou ochrankou, byla Acostovi odebrána do odvolání, uvedla mluvčí.

Acosta na twitteru Sandersovou obvinil ze lži. Podle očitých svědků se asistentky obsluhující mikrofon sice krátce dotkl, ale omluvil se jí. V prohlášení ho podpořila i televize CNN, podle níž je odebrání akreditace odvetou za Acostovy nepříjemné otázky. Prezident ve vztahu k médiím podle CNN zašel příliš daleko. Agentura Reuters označila incident za "nové dno v chování Trumpa vůči novinářům".

This is a lie. https://t.co/FastFfWych

— Jim Acosta (@Acosta) 8. listopadu 2018

Vlivné americké Sdružení zpravodajů Bílého domu (WHCA), organizace reportérů informujících o činnosti prezidenta, vydalo prohlášení, v němž se za Acostu postavilo. Jeho chování nebylo podle WHCA útočné a reakce Bílého domu je nepřijatelná. "Tato ubohá a pomýlená akce musí být okamžitě odvolána," uvádí se v prohlášení.

"Od roku 1996, odkdy informuji o Bílém domě, jsem se s ničím podobným nesetkal. Jiní prezidenti se nebáli tvrdých otázek," napsal na twitteru Peter Baker z listu The New York Times.

Později na tiskové konferenci zaútočil Trump ještě na další novinářku, tentokrát z veřejnoprávní televize PBS. Yamiche Alcindorová, která je černé pleti, uvedla, že prezident kdysi sám sebe označil za "nacionalistu". Proto se ho zeptala, zda si nemyslí, že jeho rétorika nahrává bělošským nacionalistům. "Nevím, proč to říkáte. Je to rasistická otázka," reagoval Trump.

Prezident úterní tiskovou konferenci zahájil s bezmála půlhodinovým zpožděním a mimo jiné si v jejím průběhu stěžoval, že média neinformují o tom, jak ve Spojených státech zemi vzkvétá ekonomika. "Můžu udělat něco skvělého, ale oni to popíší tak, že to nevypadá dobře," dodal. "Taková nepřátelská média," poznamenal poté, co reportérce rozhlasové sítě AURN April Ryanové, která mu chtěla položit otázku, nařídil, aby si sedla.

Související

Tento satelitní snímek pořízený a zveřejněný 10. ledna 2023 společností Maxar Technologies ukazuje zničené školy a budovy v jižním Soledaru, poblíž Bachmutu na východní Ukrajině.

Část ukrajinských vojáků se stahuje ze Soledaru, uvádí z fronty tým CNN

Část ukrajinských vojáků ustupuje ze Soledaru, uvedl dnes reportér stanice CNN, který se spolu se svým štábem nachází jen pár kilometrů od východoukrajinského města. Moskva dnes uvedla, že se její vojska Soledaru ve čtvrtek večer po dlouhých a tvrdých bojích zmocnila. Kyjev to vzápětí odmítl. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve večerním projevu uvedl, že ukrajinští vojáci pokračují v boji o Soledar.
Paul Whelan

Rusko odmítlo propustit Whelana. Výměnou chtělo vraha Čečence z Německa

Rusko odmítlo propustit spolu s americkou basketbalistkou Brittney Grinerovou také bývalého amerického vojáka Paula Whelana, pokud by v rámci výměny vězňů nebyl propuštěn bývalý důstojník ruské tajné služby FSB Vadim Krasikov. Ten byl loni v Německu odsouzen k doživotnímu vězení za vraždu Čečence s gruzínským občanstvím v roce 2019 v centru Berlína. S odvoláním na nejmenované americké činitele o tom dnes píše web televize CNN.

Více souvisejících

CNN novináři Bílý dům USA Donald Trump Prezident USA USA (Spojené státy americké) Sarah Huckabeeová Sandersová Jim Acosta (novinář)

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 11 hodinami

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy