Guaidó v ráži. Jste kati a pácháte genocidu, vzkázal venezuelské armádě

Bránit přísunu humanitární pomoci zablokované na kolumbijské hranici je téměř totéž co genocida, protože jde o zločin proti lidskosti. Armádě to dnes vzkázal venezuelský opoziční politik Juan Guaidó, který se prohlásil úřadujícím prezidentem. Vjezdu kamionů brání na příkaz zvoleného prezidenta Nicoláse Madura armáda.

Guaidóa už uznalo za úřadující hlavu států na 50 zemí včetně Česka. Opozice i tyto státy nepovažují loňské volby za demokratické a požadují vypsání nových.

"Existují lidé, kteří nesou odpovědnost, ať to Madurův režim ví. Je to zločin proti lidskosti, pánové z armády," řekl Guaidó, když odcházel po mši z kostela ve východní části Caracasu v doprovodu manželky a jejich dítěte.

Hoy #10Feb aquí estamos, orando en familia, con la fe y esperanza puestas en esa Venezuela que soñamos: una Venezuela donde todos podamos volver a sonreír. ¡Juntos lo vamos a lograr! #NoHayVueltaAtrás pic.twitter.com/k9RuthdjD1

— Juan Guaidó (@jguaido) 10. února 2019

Vojáci se podle něj stávají "katy a pachateli genocidy" tím, že vraždí mladé účastníky demonstrací a brání vjezdu humanitární pomoci.

Guaidó také vyzval Venezuelany, aby se v úterý zúčastnili pochodu na památku obětí předchozích protestů. Podle OSN při nich od 21. ledna zemřelo na 40 lidí. Pochod má být využit také k vyjádření požadavku na uvolnění průjezdu humanitárních kamionů.

Několik tun potravin a léků poslaných Spojenými státy je od čtvrtka ve skladech zřízených v kolumbijské pohraniční Cúcutě. Průjezd přes most z venezuelské strany blokuje armáda s pomocí kontejnerů a cisterny.

Guaidó řekl, že několik set dobrovolníků je připraveno dopravit zboží z Kolumbie do Venezuely a že brzy dorazí do sousední Brazílie další pomoc. "Nedostane-li se sem zboží včas, je 300.000 Venezuelanů odsouzeno k smrti," řekl Guaidó.

Maduro tvrdí, že pověsti o naléhavé humanitární potřebě ve Venezuele jsou výmysl, jímž chce Washington odůvodnit intervenci. Poslání pomoci Maduro označil za politickou show. Nedostatek potravin a léků ve Venezuele je podle něj důsledek amerických sankcí.

Venezuela prožívá hlubokou krizi, nedostává se v ní základní zboží a panuje vysoká inflace. OSN odhaduje, že od roku 2015 kvůli chudobě uprchlo ze země 2,3 milionu lidí.

Související

Maduro, Nicolas

Maduro zneužívá epidemii k umlčení opozice, sklidil posměch za očkovací plán

Venezuelská vláda ode dneška opět zpřísnila karanténní opatření proti koronaviru, omezila pohyb lidí a zastavila i meziměstskou dopravu. Důvodem tohoto kroku může být podle agentury EFE i snaha zamezit demonstracím, k nimž od úterý vyzval lídr opozice Juan Guaidó. Ten předsedá parlamentu, v němž má od voleb z prosince 2015 většinu opozice a jehož funkční období by dnes mělo skončit. O Vánocích ale tento parlament schválil prodloužení svého fungování o rok.
Maduro, Nicolas

V referendu o Madurově vládě hlasovalo víc lidí než ve volbách

V referendu, které tento týden uspořádala venezuelská opozice v reakci na parlamentní volby, které považuje za nesvobodné, hlasovalo téměř 6,5 milionu lidí. To je více, než kolik voličů přišlo minulou neděli k volbám, které velká část opozice bojkotovala a které neuznala řada zemí, Organizace amerických států (OAS) ani Evropská unie. Deník El Nacional ale dnes připomněl, že opozice zatím nezveřejnila výsledky referenda, ani neuvedla, jaké budou její další kroky.

Více souvisejících

Juan Guaidó armáda Venezuela Venezuela humanitární pomoc Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy