Venezuelský generál uprchl do Kolumbie, v rozhovoru ostře napadl Madura

Venezuelský generál, který čelí sankcím Spojených států, uprchl do Kolumbie a v televizním rozhovoru označil vládu prezidenta Nicoláse Madura za neschopnou a zkorumpovanou. Zároveň generál uznal vůdce venezuelské opozice Juana Guaidóa jako prozatímního prezidenta. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Spojené státy uvalily sankce na generála Carlose Rotondara, někdejšího šéfa venezuelského státního úřadu pro poskytování léků a pomoc osobám s chronickými onemocněním, s cílem poukázat na "špatný ekonomický management a rozšířenou korupci," Madurovy vlády.

"Nejsem zrádce, jsem věrný vlasti," řekl Rotondaro v pondělí v rozhovoru pro kolumbijskou zpravodajskou stanici NTN24. "Má přísaha nezahrnovala obranu korupce a neschopné vlády," dodal s tím, že Venezuelané chtějí nastolit změnu skrze svobodné a spravedlivé volby.

Rotondaro doplnil, že Venezuelu opustil přes nelegální hraniční přechod, protože mu byl zneplatněn pas. Venezuelské ministerstvo pro informace nejnovější vývoj dosud nekomentovalo.

Od ledna podle Reuters z Venezuely do Kolumbie uprchlo několik set venezuelských vojáků, kteří Madurovu vládu odsoudili a vyjádřili podporu Guaidóvi, jehož v lednu opozicí vedený venezuelský Kongres označil za prozatímního prezidenta.

Podpora vysoce postavených příslušníků venezuelské armády je pro Madura k udržení moci klíčová. Země se potýká s hyperinflací a v důsledku hluboké ekonomické krize se rozšířily jinak léčitelné nemoci a hlad. Jen od roku 2015 Venezuelu opustily asi tři miliony osob.

Maduro tvrdí, že se Venezuela stala obětí "ekonomické války" vedené politickými nepřáteli a Spojenými státy. Většina západních států Guaidóa uznala jako prozatímního prezidenta.

Venezuelský úřad , v jehož čele stál Rotondaro, mnoho let dovážel a distribuoval léky zdarma nemocným, mimo jiné i onkologickým pacientům. V důsledku ekonomické krize se ale úřad zadlužil farmaceutickým společnostem a nemohl léky dále dodávat několika milionům chronicky nemocných.

Související

Nicolas Maduro

Maduro je připraven normalizovat vztahy Venezuely s USA

Venezuelský autoritářský prezident Nicolás Maduro uvedl, že je připraven pracovat na normalizaci vztahů se Spojenými státy. Informovala o tom agentura AFP. Maduro přerušil vztahy s Washingtonem v roce 2019, když administrativa tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa uznala opozičního politika Juana Guaidóa za prozatímního prezidenta Venezuely.
Maduro, Nicolas

Maduro se v Egyptě účastní klimatické konference, hovořil i s Macronem

Konference OSN o změnách klimatu v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch se účastní i venezuelský autoritářský prezident Nicolás Maduro, který podle agentury Europa Press akce využívá k rehabilitaci své osoby na mezinárodní scéně. Rukou si na chodbě potřásl i s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, s nímž asi dvě minuty pohovořil o budoucí spolupráci.

Více souvisejících

Nicolas Maduro armáda Venezuela Venezuela Juan Guaidó Kolumbie

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy