Jihoamerické země založily novou organizaci PROSUR, Madura vynechaly

Jedenáct zemí Jižní Ameriky dnes v chilské metropoli založilo novou organizaci, jejímž cílem je spolupracovat v bezpečnosti, ekonomice, ekologii či sociálních záležitostech. Prezident hostující země Sebastián Piňera zdůraznil, že organizace PROSUR má být regionálním sdružením bez ideologií. V textu zakládající deklarace se podle místních médií též uvádí, že členy aliance smí být jen demokratické země.

"Chceme, aby PROSUR byl sdružením bez ideologií, bez byrokracie, s otevřeným a přímým dialogem. Naším silným a jasným závazkem je také ochrana lidských práv," uvedl dnes Piňera po boku dalších šesti prezidentů regionu; ostatní země byly zastoupeny na nižší úrovni.

Do chilské metropole byli pozváni všichni prezidenti Jižní Ameriky s výjimkou venezuelského prezidenta Nicoláse Madura. Místo něj dostal pozvání šéf venezuelského parlamentu Juan Guaidó, kterého od ledna uznalo prezidentem na šest desítek zemí. Guaidó se ale omluvil kvůli domácí agendě, na programu měl další setkání s občany, s nimiž se společně snaží přimět Madura k rezignaci a uspořádat svobodné volby. V Santiagu byla ale Guaidóova manželka Fabiana Rosalesová, která se účastnila vedlejších akcí summitu.

Zakládající deklaraci nového sdružení podepsali prezidenti Argentiny, Brazílie, Chile, Kolumbie, Ekvádoru, Paraguaye a Peru a velvyslanec Guyany v Chile. Summitu se účastnili i zástupci vlád Bolívie, Uruguaye a Surinamu, jejichž země budou mít v nové alianci pozorovatelský status.

Nové sdružení, jehož celý název v překladu znamená Fórum za pokrok a rozvoj Latinské Ameriky, má nahradit Unii jihoamerických národů (UNASUR). Ta byla založena v roce 2008, kdy v řadě zemí regionu vládly levicové či středolevé vlády. Organizaci, kterou rozklížila kritika řady jejích členů vůči autoritářské vládě Venezuely, od loňska opustila více než polovina z 12 členů. Valná většina prezidentů PROSUR jsou pravicoví politici.

Související

Jair Bolsonaro Rozhovor

Příklad antisystémového politika. Bolsonaro před 5 lety otevřel Pandořinu skříňku, říká Vrbata

Uplynulo pět let od chvíle, kdy v brazilských prezidentských volbách dne 28. října 2018 zvítězil kontroverzní politik Jair Bolsonaro. Jeho nástup do čela státu ukázal, že Brazílie není ve svém úsilí o opětovnou demokratizaci tak úspěšná, jak se mohlo zdát, konstatuje iberoamerikanista Aleš Vrbata. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz dále uvedl, že Bolsonaro se s demokratickou politikou nikdy neidentifikoval a naopak oživil ve své době oficiálně zavrženou krajně pravicovou minulost země. Odborník na brazilskou politiku také vysvětlil, proč bolsonarismus přežil loňskou volební porážku svého lídra, a nastínil jeho další perspektivu. 

Více souvisejících

Jižní Amerika PROSUR Chile Brazílie

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy