Británie plenila naši zemi a musí zaplatit, Indie požaduje reparace

Nové Dillí - Indický poslanec Šaši Tharúr tento týden vyzval Velkou Británii, aby jeho zemi zaplatila reparace za škody, které způsobila během koloniální vlády. Myšlenku neodmítl ani indický premiér Nárendra Módí. Informuje server Reuters.

Názor opozičního poslance silně rezonuje v indické společnosti. Patnáctiminutové video s jeho projevem umístěné na serveru YouTube shlédlo během necelého týdne přes milion lidí a zároveň se stalo hitem na indických sociálních sítích.

"Ukazuje to hlouboké pocity Indů," komentoval situaci ve čtvrtek předseda vlády Módí. Zároveň však neuvedl, zda zákonodárcův apel oficiálně podpoří.

Tharúr svou řeč pronesl na debatě organizované společností Oxford Union. Zdůraznil hospodářské škody, které britská imperiální vláda v Indii napáchala. Prezentoval názor, že Velká Británie po 200 let zemi doslova pustošila. Poté se stáhla a zanechala Indii v silně zaostalém stavu.

"Co se mě týká, schopnost připustit, že šlo o špatné jednání, jednoduše říci promiňte, jde mnohem, mnohem, mnohem dále než je pár procent HDP ve formě pomoci. Zdá se mi, že by bylo odpovídající přijmout princip, že nám náleží reparace," uvedl Tharúr.  

Související

Naréndra Módí dorazil na návštěvu Ukrajiny. (23.8.2024)

Módí napsal historii, když přijel do Kyjeva. Zelenského vyzval k jednání s Putinem

Na Ukrajinu v pátek poprvé od začátku plnohodnotné ruské invaze do sousední země zavítal indický premiér Naréndra Módí. Setkal se s prezidentem Volodymyrem Zelenským, jehož vyzval k jednání s ruským protějškem Vladimirem Putinem. Zároveň zdůraznil, že Indie je připravena aktivně přispět k mírovému úsilí. Informovala o tom agentura Reuters. 

Více souvisejících

Indie Velká Británie Naréndra Módí (indický premiér)

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 35 minutami

před 58 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Válka v Izraeli

Válka v Gaze má přes 34 tisíc obětí, tvrdí Palestinci. OSN řekla, jak s jejich údaji pracuje

Konflikt mezi Izraelem a hnutím Hamás si podle palestinského ministerstva zdravotnictví vyžádal již 34 344 palestinských obětí. Zveřejněný seznam obsahuje údaje o většině zabitých, včetně jmen, věku a pohlaví. Mnoho obětí jsou děti, přičemž seznam zahrnuje i 169 novorozenců a stovky dalších mladších deseti let. Izrael oficiální čísla zpochybňuje, zatímco OSN potvrzuje, že palestinské údaje bývají přesné.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Recep Tayyip Erdogan

Turecko se odklání od Západu? Chce prohlubovat vztahy s Východem

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve středu na fóru v Ankaře prohlásil, že Turecko bude nadále rozvíjet vztahy s Východem, a to i přesto, že v zahraniční politice zůstává orientováno na Západ. Zdůraznil, že svět už není "černobílý" a Ankara nemusí spolupracovat pouze s jednou stranou.  

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Vladimir Putin

Rusko oficiálně zahajuje partnerství s Íránem

Ruský prezident Vladimir Putin přijal návrh na podepsání dohody o strategickém partnerství s Íránem, který mu předložilo ruské ministerstvo zahraničních věcí. Uvedl to server Times of Israel.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Teplé počasí neskončí ani o víkendu, ukazuje předpověď

Teplé počasí bude pokračovat i o víkendu. Podle předpovědi ČHMÚ.cz by se denní maxima měla pohybovat nad 20 stupni.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy