Premiér Indie obvinil Pákistán z vývozu terorismu

Bombaj - Indický premiér Nárendra Módí obvinil v sobotu sousední Pákistán z vývozu terorismu a slíbil, že povede ve světě kampaň za jeho izolaci.

Módí ve vystoupení na setkání s představiteli své Indické lidové strany (BJP) připomněl útok ozbrojenců na indickou armádní základnu v Kašmíru, při němž minulou neděli zemřelo 18 vojáků a šlo o největší úder proti bezpečnostními silám v této sporné oblasti za 14 let.

"Pákistánský lid by se měl svých vůdců ptát, proč, jestliže obě země získaly svobodu zároveň, Indie vyváží software, kdežto Pákistán exportuje terorismus," citovala premiéra agentura Reuters.

Indie obvinila z nedělního útoku Pákistán a z vyvolávání násilností v indické části Kašmíru viní svého souseda už dlouho. Podle Dillí Pákistán vysílá do Kašmíru i do jiných částí země své diverzanty, aby tam páchali násilnosti a útoky. Pákistán obvinění popírá a říká, že Indie nemá pro svá tvrzení dostatečné důkazy.

"Indie se tváří v tvář hrozbě terorismu nikdy neskloní," prohlásil Módí. Někteří indičtí vojenští experti vyzvali po posledním útoku vládu k přeshraničním útokům na vojenské tábory v pákistánské části Kašmíru. Pákistán ale varoval před odvetou a rostoucí napětí v oblasti vyvolává velké obavy vzhledem k tomu, že obě země mají jaderné zbraně.

Související

Naréndra Módí dorazil na návštěvu Ukrajiny. (23.8.2024)

Módí napsal historii, když přijel do Kyjeva. Zelenského vyzval k jednání s Putinem

Na Ukrajinu v pátek poprvé od začátku plnohodnotné ruské invaze do sousední země zavítal indický premiér Naréndra Módí. Setkal se s prezidentem Volodymyrem Zelenským, jehož vyzval k jednání s ruským protějškem Vladimirem Putinem. Zároveň zdůraznil, že Indie je připravena aktivně přispět k mírovému úsilí. Informovala o tom agentura Reuters. 
Naréndra Módí a Volodymyr Zelenskyj

Rána pro Rusko? Indie chce zamíchat kartami na Ukrajině

V pátek navštíví Kyjev indický premiér Naréndra Módí, což bude první návštěva indického politika na Ukrajině od začátku války v roce 2022. Přestože Indie nikdy veřejně neodsoudila ruskou invazi, odborníci se domnívají, že Módího cesta má za cíl prezentovat nestranný postoj.

Více souvisejících

Naréndra Módí (indický premiér) Indie Pákistán

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 25 minutami

před 48 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Válka v Izraeli

Válka v Gaze má přes 34 tisíc obětí, tvrdí Palestinci. OSN řekla, jak s jejich údaji pracuje

Konflikt mezi Izraelem a hnutím Hamás si podle palestinského ministerstva zdravotnictví vyžádal již 34 344 palestinských obětí. Zveřejněný seznam obsahuje údaje o většině zabitých, včetně jmen, věku a pohlaví. Mnoho obětí jsou děti, přičemž seznam zahrnuje i 169 novorozenců a stovky dalších mladších deseti let. Izrael oficiální čísla zpochybňuje, zatímco OSN potvrzuje, že palestinské údaje bývají přesné.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Recep Tayyip Erdogan

Turecko se odklání od Západu? Chce prohlubovat vztahy s Východem

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve středu na fóru v Ankaře prohlásil, že Turecko bude nadále rozvíjet vztahy s Východem, a to i přesto, že v zahraniční politice zůstává orientováno na Západ. Zdůraznil, že svět už není "černobílý" a Ankara nemusí spolupracovat pouze s jednou stranou.  

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Vladimir Putin

Rusko oficiálně zahajuje partnerství s Íránem

Ruský prezident Vladimir Putin přijal návrh na podepsání dohody o strategickém partnerství s Íránem, který mu předložilo ruské ministerstvo zahraničních věcí. Uvedl to server Times of Israel.

před 9 hodinami

před 11 hodinami

Teplé počasí neskončí ani o víkendu, ukazuje předpověď

Teplé počasí bude pokračovat i o víkendu. Podle předpovědi ČHMÚ.cz by se denní maxima měla pohybovat nad 20 stupni.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy