Policejní vůz najížděl do Filipínců protestujících proti USA, na místě zůstali zranění lidé

Manila - Během demonstrace před americkou ambasádou v Manile najel do davu policejní vůz. Několik lidí muselo být hospitalizováno, další byli zatčeni.

Za ukončení americké vojenské přítomnosti demonstrovaly stovky Filipínců. Podle agentury AP demonstranti pocházeli z největší levicové nacionalistické organizace Bayan, která již desítky let organizuje protiamerické protesty v zemi. Demonstrace ale bývají převážně nenásilné.

Video zachytilo dodávku, kterou řídil policista a která několikrát najela do protestujících. Podle vůdce protestů museli být nejméně tři studentští aktivisté převezeni do nemocnice. (Upozorňujeme, že záběry z místa jsou velmi dramatické a nejsou vhodné pro děti.)

K rozehnání davu nakonec policie použila slzný plyn. Strážci zákona později zatkli 29 demonstrantů, kteří prolomili policejní kordon a hodili červenou barvu na policisty a na budovu americké ambasády.

Prezident Rodrigo Duterte v září vyzval ke stažení amerických vojáků z jihu země. Vojáci tam téměř 15 let působí jako cvičitelé filipínských jednotek, jež bojují proti islamistům. V dubnu 2014 Duterteho předchůdce podepsal s USA novou desetiletou dohodu, díky které americká armáda získala větší přístup na filipínské základny.

Duterte je v současnosti na návštěvě Číny, kde se snaží napravit vzájemné vztahy, které komplikuje mimo jiné spor obou států o území v Jihočínském moři.

Související

Více souvisejících

Filipíny Rodrigo Duterte Americká armáda (U.S. ARMY)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy