Módího strana uspěla v indických lokálních volbách

Dillí - Indická lidová strana (BJP) premiéra Naréndry Módího zvítězila v místních volbách v nejlidnatějším a politicky nejvýznamnějším indickém státě Uttarpradéši.

Oznámila to dnes volební komise. Výsledky ohlásilo pět z celkem 29 indických svazových států. Volby byly chápány jako test pro Módího, který stojí v čele indické svazové vlády tři roky. Opoziční Indický národní kongres (INC) zvítězil pouze v Paňdžábu, kde získal 77 ze 117 křesel.

V severoindickém Uttarpradéši, který má 200 milionů obyvatel, získala BJP podle volební komise 311 ze 403 parlamentních křesel. To je podle agentury AP nejlepší výsledek jakékoli strany v tomto státě od roku 1977.

V sousedním Uttarákhandu obdržela BJP 56 ze 70 křesel. V západoindickém státě Góa a v Manípuru, který leží na severovýchodě země, nemají většinu BJP ani INC; obě strany tak budou podle agentury AP hledat mezi regionálními silami partnera do koalice.

Související

Naréndra Módí dorazil na návštěvu Ukrajiny. (23.8.2024)

Módí napsal historii, když přijel do Kyjeva. Zelenského vyzval k jednání s Putinem

Na Ukrajinu v pátek poprvé od začátku plnohodnotné ruské invaze do sousední země zavítal indický premiér Naréndra Módí. Setkal se s prezidentem Volodymyrem Zelenským, jehož vyzval k jednání s ruským protějškem Vladimirem Putinem. Zároveň zdůraznil, že Indie je připravena aktivně přispět k mírovému úsilí. Informovala o tom agentura Reuters. 

Více souvisejících

Indie Naréndra Módí (indický premiér) Volby

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 33 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Válka v Izraeli

Válka v Gaze má přes 34 tisíc obětí, tvrdí Palestinci. OSN řekla, jak s jejich údaji pracuje

Konflikt mezi Izraelem a hnutím Hamás si podle palestinského ministerstva zdravotnictví vyžádal již 34 344 palestinských obětí. Zveřejněný seznam obsahuje údaje o většině zabitých, včetně jmen, věku a pohlaví. Mnoho obětí jsou děti, přičemž seznam zahrnuje i 169 novorozenců a stovky dalších mladších deseti let. Izrael oficiální čísla zpochybňuje, zatímco OSN potvrzuje, že palestinské údaje bývají přesné.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Recep Tayyip Erdogan

Turecko se odklání od Západu? Chce prohlubovat vztahy s Východem

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve středu na fóru v Ankaře prohlásil, že Turecko bude nadále rozvíjet vztahy s Východem, a to i přesto, že v zahraniční politice zůstává orientováno na Západ. Zdůraznil, že svět už není "černobílý" a Ankara nemusí spolupracovat pouze s jednou stranou.  

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Vladimir Putin

Rusko oficiálně zahajuje partnerství s Íránem

Ruský prezident Vladimir Putin přijal návrh na podepsání dohody o strategickém partnerství s Íránem, který mu předložilo ruské ministerstvo zahraničních věcí. Uvedl to server Times of Israel.

před 10 hodinami

Autobus po nehodě v Karlových Varech sjel do kolejí. Na místě jsou zranění, vlaky nejezdí

Autobus ve čtvrtek ráno po nehodě v Karlových Varech sjel na železniční trať a poškodil ji. Na místě jsou zranění, podle dostupných informací jde o 17 osob. Na místě zasahují složky záchranného systému. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy