Spor přes Pacifik: Ósaka vypověděla partnerství San Francisku, kvůli kontroverzní soše

Japonská Ósaka po více než 60 letech vypověděla americkému San Francisku partnerství. Důvodem rozkolu ve vztazích obou měst se stal pomník asijským ženám, které byly nuceny během druhé světové války sloužit japonským vojákům jako sexuální otrokyně. Sousoší v San Francisku podle ósackého starosty Hirofumiho Jošimury zničilo vzájemnou důvěru. Starostka kalifornského města London Breedová v reakci na krok Jošimury uvedla, že přetrhat pouta mezi Ósakou a San Franciskem je nemožné.

Jošimura tento týden poslal Breedové dopis, ve kterém s politováním vypovídá partnerství obou měst. Jako sporné mimo jiné označil věnování díla s tím, že popisek uvádí nepotvrzená a jednostranná tvrzení jako historický fakt.

Konstatuje, že mezi historiky nepanuje shoda ohledně počtu žen, které musely být po vůli japonským vojákům, ani ohledně podílu japonské armády na vzniku válečných nevěstinců.

"Jeden starosta nemůže jednostranně ukončit partnerství, které existuje mezi obyvateli našich měst," uvedla v prohlášení Breedová. Ósaka a San Francisko se staly partnery v roce 1957.

Japonské město kvůli soše ohlásilo záměr přetrhat vazby již loni v listopadu, kdy se San Francisco k původně soukromě odhalenému dílu oficiálně přihlásilo. Kvůli prosincovému skonu starosty Eda Leea ale Ósaka své rozhodnutí pozdržela.

Dílo, které Ósaka považuje za kontroverzní, představuje tři dívky, z Koreje, Číny a Filipín, které stojí na podstavci v kruhu zády k sobě a drží se za ruce. Na trojici pak hledí ještě čtvrtá socha, která představuje první ženu, která o svém traumatu promluvila.

Většina historiků odhaduje, že žen, které byly donuceny pracovat v nevěstincích pro japonské vojáky, bylo asi 200.000. Byly mezi nimi Korejky, Číňanky, Indonésanky a ženy z dalších asijských zemí.

Související

Japonská armáda, ilustrační foto

U Japonska při výcviku havarovaly dva vojenské vrtulníky

Jeden člověk zahynul a sedm se pohřešovalo poté, co se nad Tichým oceánem zřítily dva vrtulníky japonského námořnictva. K neštěstí údajně došlo během nočních cvičení. Původně bylo hlášeno, že jeden z vojáků byl vytažen z vody, ale vojenský mluvčí později oznámil, že osoba zemřela. Pátrání po ostatních pokračuje.

Více souvisejících

Japonsko San Francisco Sochy II. světová válka

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 2 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 2 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 3 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

Zelenskyj popsal Stoltenbergovi, jak Ukrajině uškodilo zpoždění dodávek pomoci

Rusko využívá zpoždění dodávek západní vojenské pomoci na Ukrajinu k ofenzivě, upozornil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během pondělní tiskové konference. Kyjev dnes navštívil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy