Při náletu na velitele Tálibánu zahynulo 20 civilistů včetně dětí, NATO to popírá

Nejméně 20 afghánských civilistů, včetně 12 dětí, zahynulo v noci na dnešek při náletu na velitele islamistického hnutí Tálibán v afghánské provincii Kunar. Informovali o tom afghánští představitelé. Mluvčí operace NATO Resolute Support (Rozhodná podpora) nicméně civilní úmrtí popřela. Několik civilistů podle ní pouze utrpělo zranění.

Novou operaci, jejímž cílem je zlikvidovat vysoké představitele Tálibánu, zahájila afghánská armáda na začátku měsíce. Afgháncům pomáhají američtí poradci a ze vzduchu rovněž americké letecké údery. Kvůli náletům se nicméně zvýšilo riziko civilních obětí, poznamenala agentura Reuters.

Podle jednoho z představitelů provincie Kunar zahynulo při posledním náletu osm žen a 12 dětí a dalších 15 civilistů utrpělo zranění. Guvernér provincie Kunar doplnil, že při operaci afghánských sil přišlo o život rovněž 38 bojovníků Tálibánu a teroristické sítě Al-Káida, včetně čtyř cizinců. Dalších 12 jich utrpělo zranění. Pokud jde o civilisty, přesný počet obětí neuvedl, dodal ale, že do oblasti byl vyslán speciální tým, který má zjistit podrobnosti

25 #Afghan civilians killed in US/NATO/ANA air & ground attack on Chogam, Barghando & Sokano areas of Shegal #Kunar. #Taliban say casualty toll is '60 mostly women & childern killed by #ANA after taking out of their homes followed by air strike.' #KunarMassacre #Afghanistan pic.twitter.com/xTvKlub1Bb

— Farzana Shah (@Jana_Shah) 14. prosince 2018

"Tálibán nadále využívá civilistů jako štítů a při střetech s afghánskými silami se zabarikádovává uvnitř budov," uvedla Debra Richardsonová, mluvčí operace NATO Resolute Support. Jak dodala, americké nálety podporují novou strategii afghánské armády, kterou je cílit na celé hnutí Tálibán, od pouhých bojovníků až po vysoce postavené vůdce. "Máme informace, že při operacích vedených Afghánci a podpořených americkými leteckými údery v provincii Kunar bylo zabito přes 40 bojovníků Tálibánu," řekla mluvčí.

Počet afghánských civilistů, kteří byli usmrceni při amerických a afghánských náletech, letos vzrostl. Spojenci totiž zvýšili počty leteckých úderů ve snaze přimět Tálibán, aby souhlasil s mírovými rozhovory. Podle OSN zemřelo při náletech za prvních devět měsíců letošního roku 313 civilistů a dalších 336 jich utrpělo zranění. Jde o 39 procent více, než ve stejném období v roce 2017.

Povstalecké hnutí Tálibán bojuje proti afghánské vládě a mezinárodním jednotkám od konce roku 2001, kdy jeho vládu svrhla americká invaze.

Související

Více souvisejících

Tálibán Afghanistán NATO armáda Afghánistán Americká armáda (U.S. AIR FORCE)

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 1 hodinou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 13 hodinami

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy