Tálibán přes tunel odpálil armádní základnu, zaútočil i na Italy

Bojovníci hnutí Tálibán odpálili nálož, která byla umístěna v tunelu vykopaném pod základnou afghánské armády. Při incidentu, který se stal v úterý na vojenské základně v okrese Majvand v jihoafghánské provincii Kandahár, bylo podle policie zabito pět vojáků a dalších šest bylo zraněno. V jiném útoku se pak Tálibán neúspěšně pokusil zabít italské vojenské poradce, informovala agentura Reuters.

Mluvčí Tálibánu uvedl, že bojovníci tohoto hnutí při útoku na vojenskou základnu zabili 35 vojáků a k tomu zničili velké skladiště zbraní a munice. Tálibán ale výši ztrát na lidských životech způsobených nepříteli často nadsazuje.

Last night #Taliban detonated tunnel bomb under #ANDSF base in Maywand, which also hosts SOF units. #IEA officially claimed it killed and wounded 35 soldiers. Its not the first use of tunnel bomb, this footage is from Sangin in 2016-second explosion. #Kandahar #Afghanistan #AFG pic.twitter.com/5jnBRjOYZq

— The Hawks (@TheHawksOps) 2. ledna 2019

Afghánští pohraničníci dnes zmařili jiný útok Tálibánu, jenž byl namířen na italské vojenské poradce v západní provincii Herát. Podle armádního představitele se dva útočníci infiltrovali mezi příslušníky afghánské pohraniční stráže a pokusili se Italy zabít. "Italští státní příslušníci vyvázli bez zranění. Jeden z útočníků byl okamžitě zastřelen a druhý byl zatčen," uvedl představitel.

Italští vojáci jsou součástí operace NATO Resolute Support (Rozhodná podpora). Povstalecké hnutí Tálibán bojuje proti afghánské vládě a mezinárodním jednotkám od konce roku 2001, kdy jeho vládu svrhla americká invaze.

Loni v říjnu útočil podobným způsobem na základně Šindánd v provincii Herát afghánský voják, který začal střílet na vozidlo s českými vojáky. Zabil vojenského psovoda a další dva české vojáky zranil. Česká armáda pracuje s možností, že Afghánec mohl být ve spojení s Tálibánem.

Související

Více souvisejících

Tálibán Teroristické útoky v Afghánistánu armáda Afghánistán NATO Afghanistán

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

Izraelci se brání Bidenovu ultimátu: Pro dosažení svých cílů uděláme vše

Izrael podnikne všechny nezbytné kroky k tomu, aby v Pásmu Gazy dosáhl svých válečných cílů. Prohlásil to izraelský ministr obrany Joav Galant v reakci na tlak Spojených států zastavit izraelskou operaci ve městě Rafah, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy