Indické volby jsou v půlce, dnes svůj hlas odevzdal premiér Módí

V Indii dnes začala třetí a nejrozsáhlejší ze sedmi fází indických parlamentních voleb. Ve svém domovském státě Gudžarát hlasoval i nynější premiér a favorit voleb Naréndra Módí. V 15 indických státech a svazových teritoriích může podle agentury Reuters během dneška k volebním urnám přijít 188 milionů voličů. Na konci třetí fáze bude odvoleno ve více než polovině volebních okrsků. Parlamentní volby skončí 19. května; o čtyři dny později mají být známy jejich výsledky. Z 1,3 miliardy obyvatel se k volebním urnám může vydat 900 milionů lidí.

Do 12:00 místního času (8:30 SELČ) svůj hlas odevzdalo téměř 24 procent voličů, informovala indická volební komise. Módí nejprve ráno vyzvednul svou matku a pak se s ní vydal do volební místnosti v otevřeném džípu.

Premiérova nacionalistická Indická lidová strana (BJP) dosud kampaň stavěla na tématu národní bezpečnosti, kterým chce odrazit kritiku opozice. Ta jí vyčítá špatnou hospodářskou politiku, nedostatek pracovních míst či krizi na venkově, kde rostoucí provozní náklady a klesající výkupní ceny zemědělských výrobků ztěžují život farmářů, vyvolávají nepokoje a sebevraždy.

Queued. Excited. #indiaElects #indiaElections #Elections2019 pic.twitter.com/fS1kdkfuAh

— Srini Satyan (@geldmann281) 23. dubna 2019

Na pondělním volebním mítinku na západě státu Maháráštra Módí zmínil útoky na srílanské kostely a hotely, při nichž podle poslední bilance zemřelo 321 lidí. Konstatoval, že od nástupu jeho vlády v roce 2014 se bezpečnostní situace v zemi zlepšila. "Přátelé, pamatujete si, jaká byla situace v Indii před rokem 2014. Nevybuchovaly den co den bomby ve všech koutech země?" položil davu řečnickou otázku.

"Improvizované výbušné zařízení je prostředkem terorismu, zatímco voličský průkaz je prostředkem demokracie," řekl Módí novinářům poté, co opustil volební místnost.

Co se týče bezpečnostní agendy, šance na úspěch nacionalistické BJP podle médií patrně zvyšuje nedávné vyhrocení vztahů mezi Indií a Pákistánem.

Hlavní opoziční strana Indický národní kongres vedená Ráhulem Gándhím z vlivné politické dynastie Néhrú-Gándhí se snaží BJP porazit ve spolupráci s regionálními stranami.

Nynější premiér podle kritiků nedostál svým předvolebním slibům z roku 2014, například vytvořit pracovní místa pro mladé Indy, a spolu se svou voličskou základnou hinduistických nacionalistů ohrožuje sekulární základ Indie na úkor 172 milionů muslimů a dalších náboženských menšin.

Související

Módí, Naréndra (indický premiér)

Protimuslimské tažení narazilo. Strana indického premiéra prohrála místní volby

Nacionalistická a hinduistická Indická lidová strana (BJP) premiéra Naréndry Módího prohrála důležité volby v indickém státě Džhárkhand. Informovala o tom agentura AP. Kabinet čelí v posledních dnech velkému tlaku kvůli novému zákonu o státním občanství, který podle kritiků cíleně diskriminuje muslimy. Při protestech dosud zahynulo přes 20 lidí.

Více souvisejících

volby v Indii Indie Naréndra Módí (indický premiér)

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy