Erdogan se vidí jako sultán: Chce řídit islámské státy. Uznejte Jeruzalém za hlavní město Palestiny

Istanbul - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval světové mocnosti, aby uznaly Jeruzalém za hlavní město Palestiny. Americký prezident Donald Trump se minulý týden rozhodl uznat Jeruzalém za metropoli Izraele.

Erdogan dnes na mimořádném zasedání Organizace islámské spolupráce (OIC) v Istanbulu řekl, že rozhodnutí USA je odměnou za izraelské "teroristické činy".

"Vyzývám země, které brání mezinárodní právo a spravedlnost, aby uznaly okupovaný Jeruzalém za hlavní město Palestiny," citovala Erdogana agentura AFP. Podle ní se tak turecký prezident snaží sjednotit islámské státy pod svým vedením. Muslimské země jsou ale v současnosti rozdělené a řada států v regionu v čele se Saúdskou Arábií chtějí raději udržovat dobré vztahy s USA, zejména kvůli rivalitě s Íránem.

Změnu statusu Jeruzaléma, který nebyl z mezinárodněpolitického hlediska dořešen, a to v neprospěch Palestinců, označil Erdogan za překročení nejzazší meze, za kterou muslimské státy nemíní ustoupit. Proto vyzval USA, aby zvrátily svoje "nelegální a provokativní rozhodnutí". Erdogan rovněž řekl, že je nezbytné urychlit proces zařazení palestinské autonomie do všech mezinárodních smluv.

Palestinský vůdce Mahmúd Abbás, který ovládá palestinská území na Západním břehu Jordánu, na konferenci prohlásil, že bude požadovat po Radě bezpečnosti OSN, aby "anulovala" Trumpovo rozhodnutí. Podle Abbáse "celý svět" odmítá Trumpův krok, který palestinský předák označil za provokaci a kriminální čin.

Íránský prezident Hasan Rúhání na twitteru napsal, že Trumpovo rozhodnutí ukazuje, že ani v nejmenším nerespektuje legitimní práva Palestinců. Podle něho USA pouze usilují o ochranu zájmů "sionistů".

Jordánský král Abdalláh II. odmítl jakýkoli pokus o změnu statusu Jeruzaléma a posvátných míst a dodal, že region nebude mít mír, dokud nebude vyřešen izraelsko-palestinský konflikt.

Související

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Netanjahu dosáhl takové rovně genocidy, že by mu ji záviděl i Hitler

Dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opět ostře kritizoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. V reakci na izraelskou ofenzivu v Pásmu Gazy Erdogan prohlásil, že pokud jde o genocidu, dosáhl izraelský premiér takové úrovně, že by mu ji záviděl i nacistický diktátor Adolf Hitler. Informovala o tom turecká agentura Anadolu.
Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Více souvisejících

Recep Tayyip Erdogan Jeruzalém palestina Mahmúd Abbás USA (Spojené státy americké) Izrael Saúdská Arábie Írán

Aktuálně se děje

před 6 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy