Putin i NATO gratulují Erdoganovi, Ince uznal porážku v prezidentských volbách

Ankara/Brusel - Ze sečtení více než 99 procent hlasů vyplývá, že Recepa Tayyipa Erdogana volilo 52,5 procenta Turků. Jeho hlavní rival Muharrem Ince již uznal porážku a vyzval Erdogana, aby přestal národ svou rétorikou rozdělovat. Erdoganovi už gratuloval například ruský prezident Vladimir Putin.

Na tiskové konferenci uspořádané v sídle liberální Lidové republikánské strany (CHP), za niž Ince kandidoval, poražený kandidát řekl, že volební výsledek přijímá. Vyzval ale Erdogana, aby skoncoval s rozdělováním národa a "byl prezidentem (všech) 81 milionů Turků".

Podle ještě neoficiálních výsledků Incemu dalo hlas 30,6 procenta voličů. Volební komise výsledek oznámila po sečtení 99,91 procenta odevzdaných lístků.

Erdogan získal prezidentský mandát na pět let. Jeho islámská Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) ale nedosáhla na parlamentní většinu a bude se muset opřít o svého spojence, jímž je nacionalistická Strana národní akce (MHP). Dohromady budou mít v 600místném parlamentu přes 53 procent křesel.

Ince je kritikem nového politického systému, který posiluje prezidentské pravomoci. "Turecko přerušilo své spojení s demokracií a s parlamentním systémem. Přechází v systém jednoho muže," uvedl dnes Ince. 

Erdoganovi už blahopřáli zahraniční politici, mezi nimi prezidenti Ruska a Íránu. Podle Putina volební výsledek potvrzuje velkou Erdoganovu politickou autoritu a všeobecnou podporu způsobu, jakým řeší sociální a ekonomické problémy. Putin podle Kremlu též sdělil, že je připraven pokračovat v dialogu a spolupráci s Tureckem.

Také generální tajemník NATO Jens Stoltenberg poblahopřál Erdoganovi ke zvolení a Turkům k vysoké volební účasti. Turecko je členem Severoatlantické aliance, podle Stoltenberga navíc z mnoha důvodů členem významným.

Generální tajemník NATO dnes připomněl strategickou polohu země na hranicích s Černým mořem, a tedy Ruskem, a také s Irákem a Sýrií na jihu. "Turecko bylo významné v boji s terorismem, v boji s Islámským státem. Využívali jsme k zásahům v Iráku a Sýrii tureckou infrastrukturu," podotkl Stoltenberg. NATO je ale podle něj také založeno na základních hodnotách jako je demokracie a svoboda a ty prý generální tajemník zdůrazňuje při svých návštěvách hlavních měst aliance, včetně Ankary. 

EU kritizuje sílící Erdoganovy autokratické tendence a jeho tvrdý postup vůči opozici či médiím, Ankara naopak nešetří ostrými slovy na evropskou adresu. Pro unii je však země dál zásadním partnerem například v migrační krizi, kdy dohoda s Ankarou v zásadě zastavila příchody migrantů z Blízkého východu.

Lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn konstatoval, že Erdogan je nyní "vlivný muž nejenom de facto, ale také formálně" a že je na něm, zda se vztahy Turecka s Evropskou unií zlepší. "Evropská komise doufá, že Turecko zůstane přesvědčeným partnerem Evropské unie v klíčových otázkách společného zájmu, jako je bezpečnost, migrace, regionální stabilita a boj proti terorismu, řekl mluvčí komise Margaritis Schinas.

Související

Recep Tayyip Erdoğan, turecký prezident

Erdogan bude dál vládnout Turecku. Vyhrál už v prvním kole voleb

Ankara - V Turecku dnes proběhly prezidentské a parlamentní volby. Současná hlava státu Recep Tayyip Erdogan má po sečtení více než tří čtvrtin hlasů 54 procent hlasů. Jeho hlavní soupeř Muharrem Ince získal necelých 30 procent. Vládní mluvčí už prohlásil Erdogana za vítěze, dle opozice je to ale předčasné.

Více souvisejících

Muharrem Ince Recep Tayyip Erdogan volby v Turecku Turecko Vladimír Putin Jens Stoltenberg EU (Evropská unie) NATO

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 2 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 3 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 10 hodinami

Policie zasahuje na gymnáziu v Litvínově. Škola byla evakuována

Policie v pátek ráno zasahuje na gymnáziu v Litvínově v Ústeckém kraji. Evakuovány byly desítky studentů kvůli násilnému vstupu osoby do budovy. Strážci zákona podezřelého člověka zadrželi.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy