Syrský Idlib zasáhla série náletů, mocnosti se přou o dalším postupu

Damašek/Teherán - Rebely ovládanou provincii Idlib na severozápadě Sýrie dnes zasáhly letecké údery, uvedla exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Boj proti "terorismu" na severozápadě Sýrie je nevyhnutelný, ale neměl by působit utrpení civilistům. Na začátku summitu s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem a ruským prezidentem Vladimirem Putinem to dnes řekla íránská hlava státu Hasan Rúhání.

Syrská armáda a spojenecké ruské jednotky sektory na jihu Idlibu bombardují již několik dní, napsala agentura AFP. SOHR v souvislosti s posledními údery informovala o smrti jednoho opozičního bojovníka. Nálety údajně zasáhly vesnice na jihozápadě provincie Idlib a na hranici se sousední provincií Hamá.

V poslední baště povstalců žijí podle OSN zhruba tři miliony lidí. Skoro polovinu z nich tvoří civilisté přesídlení během aktuálního konfliktu z jiných částí Sýrie. Odhaduje se, že v oblasti se nachází na 10.000 ozbrojenců, přičemž jednou z dominantních skupin je zde Haját Tahrír aš-Šám (HTS), která je označována za syrskou Al-Káidu.

O osudu Idlibu možná rozhodne dnešní summit v Teheránu, do kterého jednotlivé strany vstupují s různými zájmy, napsala agentura AP. Írán, který podporuje režim syrského prezidenta Bašára Asada, si chce ve udržet vliv ve středomořské zemi sousedící s Izraelem a Libanonem.

Rusko chce prodloužit své regionální působení a zaplnit vakuum plynoucí z nejistého přístupu Spojených států k syrskému konfliktu. Turecko, které naopak podporovalo povstalce, chce nyní zabránit velké ofenzívě, která by mohla způsobit další příliv uprchlíků a destabilizaci severosyrských měst momentálně pod tureckou kontrolou.

Idlib byl po dohodě dosažené v roce 2017 určen jako jedna ze zón "deeskalace" v Sýrii. Turecko zde má na 12 stanovištích celkem několik set vojáků. Místní obyvatelé se ale podle AFP připravují na nejhorší a Spojené státy varovaly, že syrská armáda se zde chystá nasadit chemické zbraně.

Podle Erdogana by útok na Idlib vyústil v "pohromu" a "masakr". Turecko se obává nové vlny uprchlíků z oblasti nedaleko svých jižních hranic. Erdogan řekl, že kapacita jeho země pro přijetí uprchlíků byla vyčerpána. Ankara má na severu Sýrie stovky vojáků, které na základě loňské dohody dohlíží na udržení stability.

V Sýrii mají na 2000 vojáků také Spojené státy a Rúhání dnes řekl, že americká intervence musí skončit. Erdogan dnes vyzval k nalezení "racionálního řešení", které by bralo v potaz obavy všech zúčastněných.

V provincii Idlib a sousedních provinciích ovládaných povstalci je podle odhadů 10.000 bojovníků. Jednou z dominantních skupin na místě je Haját Tahrír aš-Šám (HTS), která je označována za syrskou Al-Káidu. Moskva a Damašek již několik dní bombardují cíle v této oblasti.

Související

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Pokud Kurdové uspořádají volby, zaútočíme na Sýrii

Turecko bez váhání provede ofenzívu v severní Sýrii, pokud kurdské skupiny, které Ankara obviňuje z napojení na zakázané kurdské militanty, budou pokračovat v plánech na uspořádání komunálních voleb v regionu. Uvedl to ve čtvrtek turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podle zprávy agentury AP.
Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Více souvisejících

Sýrie Ruské angažmá v Sýrii Hasan Rúhání Recep Tayyip Erdogan Vladimír Putin Syrská krize Írán

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 55 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

SK Slavia Praha

Největší přestup letní pauzy se blíží. Plzeň a Slavia řeší přesun Chorého do Prahy

Na fotbalovém Euru v Německu sice byl, ale nastoupil až v závěru zápasu s Tureckem, navíc dostal červenou kartu za zapojení do rvačky s tureckými fotbalisty. Přesto právě jeho absence, především pak v zápase s Gruzií, mnoho fanoušků i fotbalová veřejnost vnímali jako největší chybu kouče Ivana Haška. Řeč je o plzeňském hromotlukovi v útoku Tomáši Chorém. Jeden z nejnepříjemnějších hráčů české fotbalové ligy se nejspíše přesune z Plzně do Slavie, přičemž zákulisní informace hovoří o tom, že oba kluby už se měly na tomto transferu dohodnout.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Polská policie

Čech se dopustil rasistického útoku v Polsku. Hrozí mu vězení

Český občan skončil v rukou polských policistů kvůli rasistickému útoku na Afričana na nádraží v Katovicích. Muž měl přiznat vinu a zůstává pod dohledem policie do té doby, než bude případ vyřízen. Incident neunikl pozornosti polských celostátních médií. 

včera

SK Slavia Praha, stadion v Edenu

Staněk bude po zranění na Euru chybět Slavii několik měsíců. S ramenem musí na operaci

Brankář reprezentace i pražské Slavie Jindřich Staněk po návratu z fotbalového Eura, na němž Češi nedokázali postoupit ze skupiny do vyřazovací fáze, podstoupil magnetickou rezonanci ramene, které si vykloubil při závěrečném zápase ve skupině s Tureckem (1:2). Z ní vyšlo najevo, že Staněk bude Pražanům na začátku sezóny chybět, a to hned několik měsíců. Informoval o to klubový web pražské Slavie.

včera

včera

včera

Íránci v prvním kole nevybrali nástupce Raísího. Účast byla historicky nízká

Íránci zatím nevybrali nástupce tragicky zesnulého Ebrahíma Raísího. O novém prezidentovi se rozhodne v druhém kole voleb, v němž se utkají reformista Massúd Pezeškiján a bývalý íránský jaderný vyjednavač Saíd Džalílí. Podle agentur o tom informovalo íránské ministerstvo vnitra. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy