Rozhodující bitva proti IS má už 20 obětí, osud chalífy zůstává záhadou

Arabsko-kurdská koalice SDF v těžkém boji proti zbývajícím členům takzvaného Islámského státu (IS) ve východní Sýrii přišla o šest svých lidí. Na straně IS je 13 mrtvých. Oznámila to dnes exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Bitva o údajně poslední pozici IS v Sýrii začala v sobotu a podle SOHR postup arabsko-syrské koalice zpomalují odstřelovači IS, miny, ale i sebevražedné útoky teroristů.

Boj se soustředil na vesnici Baghúz a na její okolí, tedy na oblast u irácké hranice. Dobytí Baghúzu bude podle agentury AP znamenat konec čtyřleté války proti IS. Tato organizace vyhlásila na severu Sýrie a Iráku v roce 2014 chalífát a ovládla značnou část severního území obou zemí.

SOHR situaci v Sýrii sleduje z Británie a tvrdí, že má v terénu své informátory. Bojovníci IS podle nich používají tunely a jako lidské štíty civilisty.

French defense minister visits French Troups on the frontlines to #DefeatDaesh with #SDF & @coalition. I like how they constructed the battle situation of last front in Baghouz ✌?. Via al Hayat. pic.twitter.com/CHCtdlkaSd

— Rojava (@AzadiRojava) 11. února 2019

IS oznámil, že v Baghúzu proti SDF poslal v neděli dva své "mučedníky" v autech naložených výbušninami.

SDF podporuje mezinárodní koalice, které velí Spojené státy. Svědci z místa hlásí občasné údery letadel. Syrská média oznámila, že při jednom koaličním náletu u Baghúzu přišly o život dvě ženy a dvě děti. Podle SOHR je slyšet především dělostřeleckou palbu.

Před zahájením tohoto rozhodujícího boje se z oblasti evakuovalo 20.000 civilistů. Podle nedělních odhadů SDF je na místě stále 500 až 1000 civilistů. Podle SOHR z místa bojů v neděli odešlo asi 600 lidí, mezi nimiž bylo zřejmě 20 členů IS. SOHR se zmínila o dvou Francouzskách, sedmi Turcích a třech Ukrajincích.

Washington uvádí, že IS přišel o 99,5 procenta území, které předtím ovládal. Jeho lidé jsou prý soustředěni na ploše pěti kilometrů čtverečních. Spojené státy se chystají v nejbližší době ohlásit konečnou porážku této organizace. Místní lidé stejně jako odborníci a armáda ale upozorňují, že IS má v Sýrii a také v Iráku stále skupinky svých lidí a připravuje se na nové útoky. Irák porážku IS ohlásil v roce 2017.

Americká armáda je toho názoru, že nebudou-li protiteroristické operace pokračovat, může se IS vrátit. Americký prezident Donald Trump loni ohlásil, že stáhne ze Sýrie všech 2000 amerických vojáků, jelikož IS je podle něj poražen.

Neznámý zůstává osud vůdce IS abú Bakra Bagdádího. Několikrát už byla ohlášena jeho smrt, ale Bagdádí loni v srpnu znovu zveřejnil své poselství bojovníkům. "Nemáme informace o Bagdádího přítomnosti v Sýrii, nemyslíme si, že tady je," sdělil mluvčí SDF.

Související

Více souvisejících

Islámský stát (IS) Sýrie Abú Bakr al-Bagdádí (vůdce ISIL) Kurdové

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

před 3 hodinami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 8 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy