„Bojím se svého bratra.“ Bývalý dětský bojovník popisuje, jak IS naučil Jezídy nenávidět vlastní komunitu

Islámský stát nechvalně proslul tvrdou indoktrinací zajatých dětí, z kterých se snažil vychovat další nositele světového džihádu. Mezi tzv. „lvíčata kalifátu“ patřil i příslušník IS tvrdě sužované komunity, nyní 18letý Sufian. V rozhovoru pro server Middle East Eye popisuje, jaký strach má ze svého 16letého bratra, který stále věří IS a bojuje za ně.

Sufian byl se svým bratrem a tisíci dalšími členy jezídské komunity zajat teroristickou skupinou v roce 2014. Zatímco jezídské ženy byly prodány do sexuálního otroctví, mladí hoši začali být přetvářeni v bojovníky IS.

 Ve svých patnácti letech se Sufian pokusil uprchnout. On i jeho další přátelé byli však chyceni. IS jej brutálně zbil, tak ,že nemohl ani stát. Byl by zabit, kdyby nezasáhl emír z Mosulu. Z jeho popudu musel byl Sufian poslán do vojenského tábora a byl přinucen projít intenzivní indoktrinací i drsným vojenským výcvikem.

Sufian byl v táboře trénován bojovníky z Uzbekistánu, Ruska, Čečenska, kteří jsou známi jako jedni z vůbec nejnebezpečnějších a nejradikálnějších příznivců IS. Cvičili jej též iránsko-kurdští velitelé.

„ Kompletně mi vymyli mozek. Konvertoval jsem k islámu, modlil jsem se pětkrát denně,“ vzpomíná si Sufian. Nebyl jediní. Někteří jeho jezídští přátelé se naučili nazpaměť celý Korán. Někteří z nich se stali sebevražednými atentátníky.

Sufian byl poslán do syrské provincie Dajr az-Zaur, kde bojoval ve třech hlavních bitvách. Během té poslední byl těžce zraněn a potřeboval krev. Pod falešným pasem jej dva vojáci IS odvezli do syrsko-kurdského města Hasaka, kde Sufian se svěřil veliteli Strany kurdských pracujících (PKK), kdo je s ním. Byl zajat, po intervenci jeho otce však byl osvobozen.

Nyní Sufian pracuje na deradikalizaci jezídských bojovníků IS. Je to obtížný proces, protože nechtějí ani komunikovat v kurdštině ani vůbec mluvit s Jezídy, protože tuto komunitu považují po vzoru IS za „nevěřící“ a „rouhače“. IS jim navíc tvrdí, že pokud se vrátí mezi jezídy či do Iráku, budou ihned zabiti.

Sufianovi se daří některé z nich přesvědčit, aby odešli od IS. Celý deradikalizační proces trvá okolo jednoho až dvou měsíců. Naposled se mu takto povedlo dostat od IS 14letého chlapce.

K Sufianově zármutu jeho úsilí selhalo, když došlo na jeho bratra. „ Je to beznadějné, má úplně vymytý mozek,“ tvrdí Sufian, který se s bratrem naposledy vidět v roce 2017. Pro něj jsou všichni Jezídi nevěřící, včetně jeho vlastní rodiny.

„Abych byl upřímný, byl jsem z něj vyděšený. Představte si to; byl jsem vyděšený z mladšího bratra“ svěřil se Sufian. Poukazuje na to, že jeho strach je v mnohém oprávněný – mnoho zradikalizovaných Jezídů zabilo své vlastní bratry, když odmítli konvertovat.

Ačkoliv Sufian uprchl, není zcela v bezpečí. Tvrdí, že všude jsou špehové IS. Dostal několik zpráv s výhružkami smrti. Podle jeho otce je v bezpečí jen mimo Irák a Sufian sám přiznává, že přemýšlí o odchodu.

Ani v zahraničí ale není jisté, že by byl v bezpečí. Pětice bývalých jezídských sexuálních otrokyň IS a jedna 14letá dívka, které jsou nyní jako uprchlice v Kanadě, upozornila tamní polici, že jim neznámí pachatelé vyhrožují smrtí, znásilněním či mučením. V srpnu 2018  proběhla médií zpráva o kurdské sexuální otrokyni IS, která v Německu potkala svého věznitele. 

OSN v roce 2016 i v roce 2016 varovala před pokračující genocidou Jezídů ze strany IS. V jejich náboženství jsou prvky křesťanství, islámu či zoroastrismu. IS je označuje za uctívače ďábla a nechával je zabíjet.

Související

Více souvisejících

Islámský stát (IS) Jezídové Sýrie Irák

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy