Írán si zahrává s ohněm? Trumpův výrok popudil Teherán, schytal to i Macron

Americký prezident Donald Trump by si měl uvědomit, že zastrašováním dosáhne jen toho, že íránský lid se ještě více semkne. V prohlášení, které přenášela íránská státní televize, to dnes uvedl předseda íránského parlamentu Alí Larídžání. Írán v pondělí oznámil že porušil mezinárodní jadernou dohodu překročením povolených zásob obohaceného uranu, čímž vyvolal hněvivou reakci mimo jiné amerického prezidenta. Teherán dnes ostře kritizoval také francouzský prezident Emmanuel Macron, který Írán vyzval k bezodkladnému návratu k dodržování dohody. Hluboké znepokojení nad krokem Íránu vyjádřili také ministři zahraničí Spojeného království, Francie, Německa a šéfka unijní diplomacie.

Írán v pondělí oznámil, že nashromáždil více nízko obohaceného uranu, než mu povolovala dohoda se světovými mocnostmi z roku 2015. Na informaci, kterou následně potvrdila i Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE), reagoval Trump v pondělí večer varováním, že Írán si "zahrává s ohněm".

"Pan Trump by měl pochopit, že když někdo používá zastrašovací rétoriku vůči civilizovanému národu, tak to ten národ ještě více semkne," řekl Larídžání. Americké hrozby podle něj v Íránu sjednotily jednotlivé politické frakce.

No @jimsciutto. US violated the deal first, over a year ago, and now after 14 months #Iran reduced its cooperation based on provisions the deal itself provides to the signatories in case one or more parties violate the deal. https://t.co/NdDMgG0Fc1

— Bahman Kalbasi (@BahmanKalbasi) 1. července 2019

"Mimořádné znepokojení" nad krokem Íránu dnes večer ve společném prohlášení vyjádřili ministři zahraničí Francie, Německa, Británie a šéfka unijní diplomacie. "Naše závazky plynoucí z jaderné dohody závisejí na tom, že je Írán bude beze zbytku plnit," uvádí se v prohlášení. "Litujeme, že Írán učinil rozhodnutí, které zpochybňuje klíčový nástroj k nešíření jaderných zbraní... Vyzýváme proto Írán, aby tento krok zvrátil a vyvaroval se dalších opatření, která by podkopala jadernou dohodu," zdůrazňuje se v prohlášení..

Írán už v květnu oznámil, že některé závazky ze smlouvy přestane plnit a dal ostatním signatářům jaderné dohody (Francii, Británii, Německu, Rusku a Číně) dva měsíce na to, aby ochránili íránské hospodářství před dopadem obnovených amerických sankcí. Mocnosti však podle Teheránu íránskou ekonomiku neochránily.

Mezi nimi je i Francie. Elysejský palác dnes ale uvedl, že prezident Macron přijal pondělní oznámení MAAE se znepokojením a požaduje po Íránu, aby se "bez odkladu" vrátil před překročení povolených zásob obohaceného uranu a "zdržel se všech dalších kroků, které by znovu zpochybnily jeho jaderné závazky".

Macron se podle prohlášení rovněž přihlásil k "plnému respektování" podmínek dohody z roku 2015. Dodal, že v příštích dnech bude usilovat o to, aby Írán "plně dodržoval své závazky a nadále požíval ekonomických výhod plynoucích z dohody".

Spojené státy od jaderné dohody odstoupily už před více než rokem a Írán ji přestává plnit v době hluboké krize íránsko-amerických vztahů. Tu v poslední době vyostřily útoky na tankery blízko Hormuzského průlivu a také sestřelení amerického bezpilotního letounu, k čemuž se přihlásil Írán. Trump po tomto incidentu dokonce před necelými dvěma týdny nařídil letecké údery na Írán, ale na poslední chvíli je odvolal.

Začátkem týdne Trump vyhlásil nové protiíránské sankce, které se vztahují i na duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího. Írán mezitím informoval, že v následujících dnech urychlí obohacování uranu; jinými slovy, že přestane plnit část jaderné dohody, v níž se zavázal pozastavit svůj jaderný program výměnou za zmírnění protiíránských sankcí.

Porušení jaderné dohody ze strany Íránu by mohlo mít dalekosáhlé dopady na diplomacii v době, kdy se evropské státy snaží odvrátit konfrontaci mezi USA a Íránem, uvedla agentura Reuters.

Související

Více souvisejících

Írán Donald Trump Emmanuel Macron jaderná dohoda s Íránem Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) EU (Evropská unie) Federica Mogherini

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Aktualizováno před 11 hodinami

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy