Turecko je odhodlané zničit "teroristický koridor" v Sýrii, hrozí Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes prohlásil, že Turecko je odhodláno zničit "teroristický koridor" v Sýrii bez ohledu na to, jak dopadnou rozhovory se Spojenými státy o vytvoření bezpečnostní zóny na severu země. Informovala o tom agentura Reuters. USA a Turecko jednají o vzniku bezpečnostní zóny na syrské straně turecko-syrské hranice. Vytvoření zóny má vyřešit problém syrských Kurdů, jejichž spojencem jsou USA, ale jež Ankara řadí k teroristům.

Kurdské oddíly, které pomohly porazit islámské radikály v Sýrii, působí u turecké hranice.

Turecko v uplynulých dnech opakovaně pohrozilo zásahem v severní Sýrii s tím, že mu "došla trpělivost" při rozhovorech s Washingtonem o vytvoření bezpečnostní zóny. "Ti, kteří se spoléhají na cizí síly v regionu, skončí pod zemí," prohlásil Erdogan před členy své vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP). "Najdeme trvalé řešení teroru," doplnil.

Vytvoření bezpečnostní zóny v lednu navrhl Erdoganovi americký prezident Donald Trump. Právě tehdy Turecko hrozilo, že zahájí proti syrským Kurdům ofenzivu.

Trump podle Turecka doporučuje, aby zóna u hranice byla široká několik kilometrů a oddělila území kontrolované kurdskými milicemi YPG od Turecka. Turecká armáda na pozice těchto oddílů útočila dvakrát, v roce 2016 a loni.

Turecká vláda tvrdí, že YPG jsou spojenci turecké Strany kurdských pracujících (PKK), která bojuje v Turecku za autonomní Kurdistán a kterou Turecko, USA i Evropská unie řadí k teroristickým organizacím.

Syrské Kurdy podporuje kromě USA několik dalších západních států, protože se zasadili v rámci arabsko-kurdské koalice o porážku Islámského státu v Sýrii.

Související

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Více souvisejících

Recep Tayyip Erdogan Turecká armáda Sýrie Kurdové Strana sparvedlnosti a rozvoje (AKP Turecko)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 5 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy