Irácký Tikrít v obklíčení: Chystá se útok ze všech stran, satelit odhalil masová popraviště

Bagdád - Irácká armáda dnes zahájila operace proti islámským radikálům na více frontách. Střety si vyžádaly podle vládních zdrojů desítky mrtvých. Armáda pokračovala v soustředěném útoku na severoirácké město Tikrít, které nedávno obsadili islamističtí radikálové. Boje se rozhořely i jihozápadně od metropole Bagdádu.

K Tikrítu se podle zpravodajského serveru Al-Sumaríja přesunovaly vládní tanky a obrněné vozy, armáda a očití svědci podle agentury AP hovořili o ranních náletech armádních helikoptér na základnu povstalců v místním univerzitním kampusu.

Podle nejmenovaného armádního zdroje agentury DPA dnes vládní vojáci při velkém náporu vyhnali povstalce z tikrítského předměstí Audža. Armáda má nyní podle tohoto zdroje pod plnou kontrolou okolí Tikrítu a chystá se teď na město zaútočit ze všech stran.

Irácká armáda zahájila přípravy útoku na Tikrít, rodiště bývalého diktátora Saddáma Husajna, již ve čtvrtek, kdy helikoptéry vysadily ve městě vojenská komanda. Tikrít padl do rukou sunnitských povstalců 11. června. Jde o strategicky důležité město, protože leží na jedné z hlavních dopravních spojnic ze severu Iráku do Bagdádu.

Tikrít má také velký symbolický význam. Právě ve vesnici Audža se narodil bývalý irácký diktátor Saddám Husajn a je tam také na rodinném pozemku pohřben.

Od dnešního rána se bojuje také severozápadně od Bagdádu, a to v provinciích Anbár a Babylón. Podle úředních zdrojů citovaných agenturou AFP v těchto oblastech přišlo o život již více než sedm desítek lidí. Z nich padlo devět vojáků a 11 policistů, přičemž dalších 22 utrpělo zranění. Mezi povstalci je podle vlády 53 mrtvých a 40 zraněných.

Vládní vojáci se snaží zastavit postup radikálů z Islámského státu v Iráku a Levantě (ISIL), kteří při nečekaném rychlém náporu z počátku měsíce ovládli značnou část severozápadního Iráku. Irácké jednotky se seskupovaly také u města Sámarra asi 100 kilometrů severně od Bagdádu. Ze Sámarry, v jejímž okolí vládní vojáci svádějí boje s radikály, bylo evakuováno více než 1200 čínských pracovníků, informovala dnes čínská státní média.

Současný nedostatek pohonných hmot v iráckém Kurdistánu je nejhorší za posledních několik let a některé čerpací stanice kvůli němu prostě zavřely. Irácký Kurdistán je sice bohatý na ropu, není ale v tomto ohledu zcela soběstačný. Produkuje tak kolem 60 procent své potřeby, zbytek ale získával z rafinérie v Bajdží, jíž se povstalci pokusili zmocnit a která pak byla zavřena. Nedostatek pohonných hmot je "výhrou" pro černý trh.

VIDEO: Satelit odhalil masová popraviště v Tikrítu

Zdroj: YouTube

Kurdové dokázali v minulých týdnech rozšířit hranice oblasti pod svou kontrolou a obsadit mimo jiné i na ropu bohatý Kirkúk, o nějž vedli s centrální vládou dlouhodobé spory. Díky boji proti ISIS zároveň vzrostla jejich důležitost pro iráckou vládu i mezinárodní společenství a lze tak očekávat další ústupky jejich požadavkům směřujícím k vyšší nezávislosti. Kurdská pozice nicméně zůstává tváří v tvář radikálním islamistům značně ožehavá.

"Jejich zapojení do bojů jim znemožňuje se tentokrát od zbytku Iráku odstřihnout způsobem, jakým to udělali během občanské války zuřící v letech po svržení Saddáma a budou tedy muset vynaložit mnohem více sil na obranu hranic svého území. Na kurdském území zároveň našlo útočiště velké množství uprchlíků ze severních oblastí Iráku, o které bude třeba se postarat a jejichž dlouhodobá přítomnost v Kurdistánu může být rozbušku budoucích střetů," uvedl politolog Jan Daniel pro Natoaktual.cz.

Šíité a vládě stále loajální sunnité dokázali v minulých dnech zastavit postup ISIS a jeho spojenců směrem na Bagdád. Podle některých analytiků je současná irácká armáda navíc silnější než byla před několika týdny, neboť v ní zůstaly především zkušené a vycvičené jednotky a hromadné popravy šíitských vojáků ze strany ISIS jim poskytly další motivaci k boji. Prozatím ale není schopná rychle zvrátit situaci na bojišti.

"Současný Irák tak zůstává rozdělen na tři oddělené oblasti – jedna z nich je sever kontrolovaný Kurdy, další je severozápad při hranicích se Sýrií pod nadvládou ISIS a vzbouřených sunnitů a zbylý střed a jih obývaný primárně šíity, jež je stále ovládán iráckou vládou. O tom, jaký bude další vývoj se nicméně, podobně jako v Sýrii, bude rozhodovat také za iráckými hranicemi," dodal Daniel.

Související

Více souvisejících

Irák Islámský stát (IS) Kurdové

Aktuálně se děje

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

včera

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy