V Osvětimi se připomínaly hrůzy nacismu: Dodnes mi v uších zní pláč dětí, řekl přeživší

Osvětim - Velkým ceremoniálem dnes v Osvětimi vyvrcholily oslavy 70. výročí osvobození tohoto koncentračního tábora. Na místě se sice sešlo mnoho politiků, hlavní prostor byl ovšem dán vězňům, kteří peklo na zemi přežili.

Zatímco ruský prezident Vladimir Putin do Osvětimi nakonec poslal šéfa své kanceláře Sergeje Ivanova, slavnosti se účastnil mimo jiné ukrajinský prezident Petro Porošenko. Českou delegaci vedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

"Mlčení světa vede do Osvětimi. Musíme se tomu postavit, dokud můžeme," prohlásil předseda Světového židovského kongresu Ronald Lauder k množícím se antisemitským útokům v Evropě a ve světě i hrozbám proti Izraeli. Na místě zazněla i společná modlitba Židů a křesťanů.

"Z místa, kde se zhroutila civilizace a kde se lidské bytosti zredukovaly na vytetovaná čísla, (...) odsuzujeme všechny projevy nenávisti, antisemitismu a xenofobie," prohlásil hostitel, polský prezident Bronislaw Komorowski. "Nikdy se jeden národ nesmí rozvíjet na účet jiného (...) Pamatujme, k čemu vede porušování práv národů na sebeurčení, zásady nenarušitelnosti hranic, pohrdání lidským život a také pasivita vůči zlu," zdůraznil.

Hlavní slovo dostali přeživší

"Nesčetněkrát jsem tu umírala strachy. Bála jsem se, že mě spálí, že nikdy nezažiju polibek z lásky (...)," svěřila se Halina Birenbaumová a zavzpomínala na dráty, baráky, nadávky, bití, krutosti a tresty smrti na každém kroku, sloupy ohně a hustý černý dým z pálených těl, zatímco vlaky přivážely další a další oběti. Poté, co ji zachránili sovětští vojáci, přála si na vše zapomenout, než si uvědomila, že "jen ve vzpomínkami můžu být se svými nejbližšími - a varovat před zlem".

"Odchod odtud vede jen přes komín krematoria," zavzpomínal někdejší vězeň Kazimierz Albin na slova někdejšího esesáckého velitele k prvním polským vězňům v Osvětimi. "Ta slova naplňovali po čtyři a půl roku se železnou důsledností," dodal.

Zdroj: YouTube

"Minuta v Osvětim byla jako celý den, hodina jako rok a den jako celá věčnost. O 70 let později nemohu ani chvilku zapomenout na hrůzy, které jsem zažil. Stačí, abych nikdy nemohl klidně spát až do konce života (...) Dodnes mi v uších zní pláč dětí, vyrvaných z náručí matek," řekl další přeživší, Roman Kent a apeloval na vůdce světa učit potomky toleranci, lásce a odporu k nenávisti. I v pekle holokaustu měl totiž jedinec možnost morální volby - a ti, co pomáhali zachraňovat Židy, jsou podle Kenta plaménkem v temnotách. My přeživší máme společný cíl s nynějšími a i s příštími generacemi. Nechceme, aby budoucnost našich dětí vypadala tak, jako naše minulost," řekl a za bouřlivého potlesku varoval před zastíráním pravdy, jejím přibarvováním a popíráním minulosti a holokaustu.

Osvětimskou minulost přiblížil i film Auschwitz produkovaný Stevenem Spielbergem, který se slavnosti také účastnil - a rovněž přispěl k sbírce, jež má zajistit další fungování osvětimského muzea.

"Že jsem Žid, tak mě (nacisté) poslali nejprve do ghetta v Lodži a pak do Osvětimi. Přežil jsem to proto, že jsem se jako malý kluk hlásil jako zámečnický učeň," řekl na dotaz ČTK Michal Salomonovič, jeden z přeživších českých vězňů, kteří se dnešní slavnosti v obrovském stanu u někdejší Brány smrti v Birkenau účastní. "I v tom ghettu jsem vlastně byl pracující pro Velkoněmeckou říši. Ale moc jsem jim nepomohl," dodal.

Související

Koncentrační tábor Osvětim (německy Auschwitz, polsky Oświęcim)

Zemřel jeden z prvních vězňů Osvětimi, holič velitele tábora

Varšava – Polák Józef Paczyński, který byl jedním z prvních vězňů osvětimského tábora, zemřel. Bývalý vězeň se stal osobním holičem velitele tábora Rudolfa Hösse. Jeho smrt potvrdila polská agentura PAP a odvoláním na osvětimské muzeum. Bylo mu 95 let.
Ilustrační foto

Bomba na Zemana, podezřelý dron. Výročí Osvětimi přišlo policii na 10,5 milionu

Praha - Česká policie zrealizovala mimořádné bezpečnostní opatření k akcím konaným u příležitosti uctění památky padlých a 70. výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi. Pořadatelem akcí byl Evropský židovský kongres, zúčastnilo se jich asi pět stovek hostů a více než stovka novinářů. Odehrály se krátce po teroristických útocích ve Francii. Proto byla Policie ČR nucena zvýšit bezpečnostní standardy, permanentně spolupracovat napříč českou i mezinárodní zpravodajskou komunitou a aktuálně vyhodnocovat možná rizika, informuje Policie.cz.

Více souvisejících

Osvětim (70. výročí osvobození) Osvětim Vladimír Putin

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy