Holokaust je rozdělil, teď spolu slaví. Prezident Izraele zavítal do Německa

Berlín - Před 50 lety mezi sebou navázaly Izrael a Německo diplomatické vztahy. U příležitosti tohoto výročí příjel do Berlína prezident židovského státu Reuven Rivlin. Zdrží se tři dny. Návštěva se koná za zvýšených bezpečnostních opatření.

Rivlin byl uvítán s vojenskými poctami na berlínském zámku Bellevue, který je sídlem německého prezidenta Joachima Guacka.

Důležitým tématem rozhovorů izraelského prezidenta s německými představiteli by měla být budoucnost mírového procesu na Blízkém východě. Rivlin se v minulosti vyslovil proti vzniku samostatného palestinského státu vedle Izraele. Německo naopak patří mezi země, které mírové řešení izraelsko-palestinského konfliktu založené na vytvoření dvou států podporují.

Rivlin a Gauck se dnes zúčastní německo-izraelského kongresu mládeže. Odpoledne má izraelský prezident na programu také položení věnce u koleje číslo 17 na železniční stanici v berlínské čtvrti Grunewald. V době holokaustu odtud byli odváženi berlínští Židé do koncentračních táborů v Osvětimi a Terezíně.

Související

Benjamin Netanjahu

Netanjahu telefonoval Bidenovi, poprvé ho uznal za zvoleného prezidenta USA

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes poprvé telefonoval s Joem Bidenem po jeho vítězství v amerických prezidentských volbách. Krátce předtím s Bidenem hovořil i izraelský prezident Reuven Rivlin. Netanjahu už Bidenovi dříve pogratuloval po jeho vítězství ve volbách ze 3. listopadu, vyhýbal se ale tomu, aby ho označil za budoucího prezidenta.
Reuven Rivlin

Izraelský prezident Rivlin pozval do Jeruzaléma hlavu SAE

Izraelský prezident Reuven Rivlin dnes pozval do Jeruzaléma prezidenta Spojených arabských emirátů, šajcha Chalífu bin Zajda Nahajána, informuje agentura Reuters. Pozvání přichází poté, co se obě země minulý týden dohodly na navázání diplomatických vztahů a židovský stát oznámil, že dočasně upouští od plánů na anexi okupovaných částí Západního břehu Jordánu.

Více souvisejících

Reuven Rivlin (izraelský prezident) Joachim Gauck Německo

Aktuálně se děje

před 44 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Osm zraněných, desítky poškozených budov. Na ukrajinské frontě v noci opět útočila letadla i drony

Ukrajinské systémy protivzdušné obrany zničily 17 z 20 útočných dronů, které Rusko nasadilo na ukrajinské území. Informovala o tom agentura Reuters. Drony byly zničeny nad oděským regionem na jihu Ukrajiny.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy