Evropské unii hrozí další problém. Z míst, kde ho nikdo nečeká

Lisabon - Vznáší se nad Evropskou unii další problém? Podle mnohých analytiků se jím může stát Portugalsko. Vzhledem k nejnovějšímu politickému vývoji tohoto člena eurozóny hrozí, že bude následovat řecký příklad.

V Portugalsku se v současných dnech sestavuje nová vláda. V levicové koalici tak kromě umírněných socialistů zasednou také komunisté, radikální Levý blok či Strana zelených.

Představitelé nového kabinetu přitom netají svůj úmysl ukončit některá úsporná opatření a poskytnout Portugalcům více peněz. Zástupci Evropské unie tento vývoj bedlivě sledují.

Portugalsko bylo přitom ještě před několika měsíci oceňováno za implementaci různých úsporných opatření, včetně zvýšení daní. Dané kroky měly této jihoevropské zemi pomoci vyrovnat se se stagnující ekonomikou a rostoucím státním dluhem.

Psali jsme: Portugalsko povede levice: Prezident pověřil šéfa socialistů sestavením vlády  

Server The Japan Times v této souvisloti poukázal na možnou paralelu s Řeckem, které v důsledku politiky radikální strany SYRIZA letos v létě málem opustilo eurozónu. Jakkoliv ekonomiky Řecka i Portugalska tvoří pouze malý podíl HDP eurozóny, na jejich stabilitě závisí blahobyt celého bloku.

Očekává se, že nový portugalský premiér António Costa téměř okamžitě oseká některá úsporná opatření. Odpor vůči škrtům ostatně odrazil na výsledcích voleb, kdy většina Portugalců volila strany slibující jejich zmírnění. 

Navzdory mnohým obavám jsou zde však důvody věřit, že se Portugalsko po řeckých šlépějích přece jen nevydá. A to jak kvůli ekonomické situaci země, tak i odlišným povahám politiků.

Například analytik Frederico Santi pro AP uvedl, že na rozdíl od Řecka se zástupci radikální levice do portugalské vlády nedostanou a země se jít do sporu s Bruselem nechystá. Existuje zde nicméně riziko, že Portugalsko nyní povede více populistickou politiku.

Související

Více souvisejících

portugalsko EU (Evropská unie) eurozóna

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 58 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

Miloš Zeman má osmdesátiny. Slavit bude na Hluboké, dorazí Fico či Babiš

Na Den české státnosti slaví exprezident Miloš Zeman narozeniny, které jsou letos kulaté. Tentokrát má totiž osmdesátiny. Velkolepá oslava se dnes uskuteční v Hluboké nad Vltavou v jižních Čechách. Dorazí na ni expremiér Andrej Babiš (ANO) či nynější slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy