Omezit pohyb pracovních sil v EU? Cameron v Maďarsku s návrhem narazil

Budapešť - Britský premiér David Cameron se snaží při svém reformním úsilí získat na svou stranu členské země EU a zamířil do Maďarska, kde se sešel s premiérem Viktorem Orbánem. Budapešť podporuje některé z britských návrhů, nesouhlasí ale se změnami v oblasti volného pohybu pracovních sil.

Cameron je pro setrvání Británie v unii, ale podmiňuje to reformami EU, které již navrhl unijním partnerům. K nejspornějším patří požadavek, aby Británie nemusela dávat sociální dávky přistěhovalcům z ostatních unijních zemí.

Cameron mimo jiné usiluje o to, aby lidé, kteří se přistěhovali do Británie z EU, museli na britských ostrovech žít alespoň čtyři roky, než budou mít nárok na sociální dávky. Některé členské státy EU, zejména z východní Evropy, odkud každoročně odjíždějí do Británie tisíce lidí, ale tento krok považují za diskriminační.

Podle Orbána má Británie podporu ve třech ze čtyř oblastí, v nichž žádá ústupky od EU. Jde o posilování hospodářské konkurenceschopnosti unijních zemí, větší ochranu zemí mimo eurozónu a britskou výjimku ze stálého posilování společných vazeb unie. Maďarsko má v některých z těchto bodů dokonce tvrdší přístup než Londýn, prohlásil podle listu The Guardian Orbán.

Nejspornější bod, kterým je omezení sociálních dávek pro cizince pracující v Británii, však u maďarského premiéra narazil. Orbán Cameronův plán odmítl jako diskriminaci Maďarů a řekl, že visegrádské země v tomto bodě zaujmou společný postoj.

Podle britských statistik pracuje na ostrovech na 55.000 Maďarů, což je výrazně méně než u nejpočetněji zastoupeného národa EU, Poláků, kterých je více než tři čtvrtě milionu. Orbán dnes prohlásil, že na daních odvádějí Londýnu více, než jim britský rozpočet vyplácí na sociálních dávkách.

Související

Více souvisejících

Maďarsko David Cameron Viktor Orbán

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Magdalena Davis

Vedení Zelených po debaklu ve volbách rezignovalo

Po neúspěchu v krajských volbách, které proběhly v pátek a sobotu, vedení strany Zelených rezignovalo. Straně se podařilo obhájit pouze jeden z původních sedmi mandátů, které dosud její členové zastávali v krajských zastupitelstvech po celé České republice. Informovala o tom spolupředsedkyně Magdalena Davis v tiskové zprávě. Nové vedení strany bude zvoleno v listopadu.

před 7 hodinami

Jiří Čunek (KDU - ČSL)

Čunek označil volby za neúspěch. Mluví o cunami hnutí ANO

Jiří Čunek, lídr koalice K21 Zlínský kraj 21. století (KDU-ČSL), označil výsledek voleb za neúspěch své koalice a popsal ho jako "cunami hnutí ANO." Prohlásil to ve volebním štábu poté, co ANO vyhrálo krajské volby ve Zlínském kraji se ziskem 20 mandátů v zastupitelstvu, které má celkem 45 členů.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

Fiala: Pokud se výsledky potvrdí, ODS bude mít více vítězství než v minulých volbách

Pokud se výsledky krajských voleb potvrdí, ODS bude mít více vítězství než v minulých volbách, uvedl předseda strany a premiér Petr Fiala při svém příchodu do volebního štábu. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy