Písmo se shoduje. Lech Walesa je komunistický agent Bolek, potvrdili experti

Varšava - Rukopis Lecha Walesy se shoduje s písmem agenta komunistické tajné policie pod krycím jménem Bolek. Informovala o tom polská média s odvoláním na experty z Institutu národní paměti (IPN), který má na starosti vyšetřování zločinů komunismu a nacismu.

Podle Jaroslawa Szareka, šéfa IPN, badatelé ústavu po dlouholetém výzkumu už dříve dokázali, že Walesa byl od prosince 1970 do června 1976 tajným spolupracovníkem tajné policie, donášel na své kolegy a bral za to peníze.

Polská opozice pokládá tato odhalení za součást vyřizování účtů vůdce vládního tábora Jaroslawa Kaczyńského s Walesou, se kterým kdysi úzce spolupracoval, než se rozešli ve zlém. "Vše, co jsme se dnes dozvěděli, je součást války s Lechem Walesou a polskými dějinami, kterou roky vedou (vládní strana) Právo a spravedlnost (PiS) a Jaroslaw Kaczyński. PiS vynáší rozsudek nad Walesou, nad polskými dějinami," prohlásil předseda opoziční Občanské platformy Grzegorz Schetyna. Připomněl, že svého času právě bratři Kaczyńští prosadili Walesu do funkce prezidenta, než se rozešli ve zlém.

Vyšetřovatel Andrzej Pozorski na tiskové konferenci podle agentury AFP mluvil o několika ručně psaných dokumentech, mezi nimiž je podle něj závazek Walesy o spolupráci s tajnou policií podepsaný jeho vlastním i krycím jménem a 17 stvrzenek na peníze vyplacené agentu Bolkovi.

Dodal, že autenticitu dokumentů prověřili soudní znalci z Krakova, kteří je porovnali s dalšími četnými ručně psanými záznamy Lecha Walesy, například s žádostmi o pas nebo o stavební povolení. Walesa vzorek svého písma grafologům podle něj poskytnout nechtěl.

Walesův právní zástupce Jan Widacki dnes řekl televizi Polsat News, že záležitost zdaleka nepovažuje za uzavřenou a možná bude požadovat nový grafologický rozbor. Třiasedmdesátiletý Walesa je nyní podle něj na cestě do Latinské Ameriky, kde se má zúčastnit jedné konference. Podle webu Wprost.pl lze Walesovu reakci očekávat nejdříve ve středu.

Otce se zastal také europoslanec Jaroslaw Walesa, který upozornil, že expertní posudky se opírají o jedinou analýzu dokumentů, shromažďovaných někdejším mistrem dezinformací a podvrhů, komunistickým ministrem vnitrem, a že expertizu si objednal ústav, který je "loutkou v rukou vlády", nepřátelské vůči Walesovi. 

Walesa byl vůdce protikomunistického hnutí Solidarita, první přímo zvolený polský prezident a je nositelem Nobelovy ceny za mír. Sám dosud všechna obvinění odmítal jako lživá. Opoziční média tvrdí, že IPN se za současného vedení stal svého druhu historickou policií, dohlížející na "správný" výklad dějin.

Složka agenta s krycím jménem Bolek se našla v pozůstalosti posledního polského komunistického ministra vnitra Czeslawa Kiszczaka. Spis obsahuje 575 stran; většinou jde o hlášení ručně psaná tajnými policisty, některé listiny ovšem psal přímo Bolek. Podle Walesy byly zfalšované.

Sdílejte článek

Související

Více souvisejících

Lech Walesa Polsko Komunismus

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 36 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy