Slováci jsou hrdí na protifašistické povstání, jen kotlebovci skřípou zuby

Bratislava - Zahájení Slovenského národního povstání (SN 29. srpna 1944 si Slovensko, které bylo za války pod silným vlivem nacistického Německa, každoročně připomíná státním svátkem a oslavami. Výrazná většina Slováků v průzkumu vyjádřila hrdost na ozbrojenou protifašistickou revoltu.

SNP sice skončilo porážkou povstalců, pomohlo ale Slovensku, aby se zařadilo mezi členy vítězné protinacistické koalice.

85 procent respondentů se přihlásilo k tomu, že SNP bylo výrazem odporu Slováků proti fašismu, a proto by obyvatelé měli být na něj hrdí. Naopak jen devět procent dotazovaných se ztotožnilo s názorem, že SNP bylo povstáním vůči vlastnímu státu a že je třeba ho hodnotit negativně. Vyplývá to z průzkumu Institutu pro veřejné otázky.

Vůči SNP se již dříve vymezila LSNS, která se hlásí k válečné Slovenské republice. Šéf strany a předseda Banskobystrického kraje Marian Kotleba před dvěma lety čelil kritice za to, že v den výročí zahájení SNP visely na budově jeho úřadu v Banské Bystrici černé vlajky. Úřad v reakci tvrdil, že šlo o vzpomínku na oběti SNP.

Podle sondáže SNP kladně hodnotí až téměř tři čtvrtiny příznivců LSNS, která je podle jiných průzkumů veřejného mínění třetí nejpopulárnější politickou stranou na Slovensku.

Související

Ilustrační foto

Krvavá bitva na Dukle: Slováci a Češi si připomněli 75. výročí, veteráni dostali medaile

Představitelé Česka a Slovenska si dnes na slovensko-polském pomezí připomněli 75. výročí Karpatsko-dukelské operace, pokládané za jednu z nejkrvavějších bitev proti Němcům za druhé světové války. Významně se na ní podílela i československá jednotka pod velením generála Ludvíka Svobody. Slovenský ministr obrany Peter Gajdoš na Dukle vyznamenal pamětními medailemi deset válečných veteránů: pět ze Slovenska, čtyři z Česka a jedno ocenění udělil in memoriam.

Více souvisejících

Slovenské národní povstání (SNP) Slovensko průzkumy II. světová válka Lidová strana Naše Slovensko

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy