Španělsko násilím vyhošťuje uprchlíky z enkláv. Porušení lidských práv, rozhodl Štrasburk

Brusel/Madrid/Štrasburk - Vyhošťování osob, které Španělsko provádí na vnější hranici EU, porušuje Evropskou dohodu o lidských právech. Oznámilo to dnes Evropského střediska pro ústavní a lidská práva (ECCHR).

Španělské orgány systematicky a často násilně vyhošťují uprchlíky a přistěhovalce na hranicích s Marokem. Tato dlouhodobá praxe vytlačování uprchlíků na vnějších hranicích EU je protiprávní, jak dnes Evropský soud pro lidská práva (ESLP) ve Štrasburku rozhodl.

Rozsudek byl přijat v reakci na dvě stížnosti proti Španělsku, které v únoru 2015 u ESLP podali dva uprchlíci z Mali a Pobřeží slonoviny prostřednictvím iniciativy a s odbornou pomocí ECCHR. Rozhodnutí soudního dvora uvádí, že španělské praktiky na španělsko-marocké hranici porušují článek 4 protokolu 4 (zákaz kolektivního vyhoštění) a článek 13 (právo na účinný opravný prostředek) Evropské úmluvy o lidských právech (ECHR).

N.D. a N.T. (jejichž jména byla z bezpečnostních důvodu anonymizována) překročili hraniční plot ve městě Melilla a vstoupili do Španělska dne 13. srpna 2014. Španělská pohraniční stráž (Guardia Civil) je zadržovala a doslova je „vytlačila“ zpět do Maroka bez toho, aniž by měli možnost domáhat se jakéhokoli soudního řízení nebo ochrany.

Jejich stížnost podpořila organizace ECCHR ve spolupráci s Brot für die Welt a zastupují je spolupracující právníci organizace ECCHR v Madridu a v Hamburku. V dalších řízeních zastupuje organizace ECCHR u Evropského soudu pro lidská práva další uprchlíky ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu z důvodu jejich nezákonného vyhoštění u Idomeni na řecko-makedonské hranici.

"Výsledky soudních sporů proti Španělsku budou mít dopad i nad rámec tohoto konkrétního případu, který vytváří precedens a jeho smyslem je potvrdit základní práva uprchlíků a migrantů," uvedl Wolfgang Kaleck, generální tajemník ECCHR. "Rozsudek Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) potvrzuje, že hraniční režim Španělska porušuje lidská práva, protože Úmluva platí i na vnějších hranicích EU."

Spolupracující právník ECCHR Gonzalo Boye řekl: "Španělská vláda - zejména ministr vnitra Juan Ignacio Zoido - musí nyní jednat a zrušit zákon o ochraně veřejné bezpečnosti (Ley de protección de la seguridad ciudadana)".

Související

Více souvisejících

uprchlíci Španělsko Maroko Soud pro lidská práva Štrasburk EU (Evropská unie) lidská práva protext

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy