Španělsko aktivuje článek 155 ústavy: Zahájí kroky k omezení autonomie Katalánska

Madrid - Španělská vláda dnes v reakci na dopis katalánského premiéra Carlese Puigdemonta uvedla, že v sobotu zahájí kroky k obnovení ústavního pořádku v Katalánsku, a to na základě článku 155 španělské ústavy. Ke krizi se dnes vyjádřil i šéf Evropského parlamentu (EP) Antonio Tajani.

Sobotní mimořádné zasedání vlády v Madridu dnes potvrdil v reakci i španělský vládní mluvčí Íňigo Méndez de Vigo, který vyjádřil lítost nad tím, že se katalánská vláda rozhodla pokračovat v odporu.

Mluvčí katalánské vlády Jordi Turull kritizoval rychlou reakci španělské vlády na Puigdemontův dopis; podle něj měl Madrid odpověď připravenou a obsah listu ho vůbec nezajímal. "Netrvalo jim to ani 30 minut," napsal na twitteru Turull k rychlému zveřejnění španělského prohlášení, které reagovalo na dopis katalánského premiéra. Ten se vyjadřoval ve lhůtě, kterou mu dal předseda španělské vlády a která vypršela dnes v 10:00 SELČ.

Převzetí autonomie musí schválit absolutní většinou Senát, který se k tomu na plenárním zasedání podle španělských médií sejde zřejmě až koncem příštího týdne. Do té doby bude mít katalánský premiér teoreticky další lhůtu převzetí autonomie Madridem zvrátit.

Španělská vláda dnes v prohlášení odpověděla na dopis katalánského premiéra, který pohrozil vyhlášením nezávislosti Katalánska v případě, že Madrid bude pokračovat v "represích" vůči tomuto autonomnímu regionu a bude bránit dialogu.

V dopise Puigdemont mimo jiné připomněl zatčení dvou separatistických vůdců z tohoto týdne, kteří jsou viněni ze vzpoury. Té se měli Jordi Sánchez z Katalánského národního shromáždění (ANC) a Jordi Cuixart z organizace Òmnium Cultural dopustit organizováním protestů 20. září, které svolali poté, co španělská policie provedla kvůli plánovanému referendu razii na úřadech katalánské vlády a zadržela skupinu katalánských úředníků.

Vláda Mariana Rajoye se podle španělského tisku chystá předložit Senátu návrh, jak hodlá katalánskou autonomii omezit. Už v sobotu či v pondělí prý zasedne vedení Senátu, které má svolat komisi autonomních regionů. Ta pravděpodobně spolu se zástupci ústavní komise projednává návrh vlády na omezení autonomie, k němuž se podle deníku El Mundo bude moci vyjádřit i Puigdemont. Pokud jeho vyjádření nebude uspokojivé, plénum Senátu vládní návrh schválí. Vládní lidovci mají dost hlasů pro zajištění absolutní většiny, která je k tomu potřebná.

Nikdo v Evropě nepřijme nezávislé Katalánsko

"Bylo by lepší, kdyby katalánská vláda nezávislost nevyhlašovala, protože nikdo s ní (v Evropě) nesouhlasí," řekl dnes předseda EP Tajani. Dodal, že nezávislost Katalánska nikdo v Evropě akceptovat nebude a nikdo nebude v této věci stát po boku Katalánska. Zopakoval dřívější prohlášení některých unijních představitelů, že jde o "španělský problém, nikoli problém EU".

O tom, že EU nebude dělat prostředníka v katalánské krizi, hovořil tento týden například i komisař EU pro hospodářské a finanční záležitosti Pierre Moscovici. Také podle něj si problém musí vyřešit Madrid a Barcelona samy.

Tajani se ke Katalánsku vyjádřil v severošpanělském městě Oviedo, kde se má v pátek zúčastnit předávání Ceny princezny asturské. Tu v jedné z kategorií (za svornost) letos dostane EU a kromě Tajaniho ji má z rukou španělského krále převzít předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a předseda Evropské rady Donald Tusk.

Německá kancléřka Angela Merkelová k vyhrocenému vývoji v Katalánsku po příjezdu na unijní summit do Bruselu prohlásila, že věří v řešení krize, které bude vycházet ze španělské ústavy. Podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona summit ukáže jednotu se Španělskem, uvedla AFP.

Související

Španělsko, ilustrační fotografie.

Ve Španělsku rychle přibývá nakažených, Katalánsko zavírá noční podniky

Španělsko zažívá rychlý růst počtu lidí nakažených koronavirem a některé regiony kvůli tomu před Vánoci zavádějí nové restrikce. V Katalánsku se od pátku zavřou noční podniky a setkávat se bude smět nanejvýš deset lidí najednou. Některé provincie se chystají navrhnout povinné nošení roušek i venku, napsal dnes list El País.

Více souvisejících

Katalánsko Španělsko Carles Puigdemont EU (Evropská unie) Antonio Tajani

Aktuálně se děje

před 8 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy