Katalánsko se po volbách vrátí k normálu, věří Rajoy. Puigdemont v Bruselu nepochodil

Madrid - Španělský premiér Mariano Rajoy dnes hájil rozhodnutí Madridu převzít správu Katalánska, když tamní parlament koncem říjnu vyhlásil nezávislost regionu. Prosincové regionální volby podle něj zahájí novou politickou éru a v Katalánsku se obnoví normální situace.

Rajoyova vláda odvolala katalánskou regionální správu a jejím členům hrozí vysoké tresty za vzpouru. Madrid na 21. prosince vypsal regionální volby.

"Doufám, že tyto volby otevřou novou politickou éru společné existence, kdy se budou respektovat pravidla a oživí se španělská ekonomika," řekl dnes Rajoy v projevu ve španělském parlamentu.

Čelil dotazům opozičních poslanců, z nichž někteří hovořili o "nedýchatelném ovzduší", které zavládlo po uvěznění části bývalé katalánské vlády. Další pak vyzývali k dialogu s Katalánskem.

Rajoy řekl, že je připraven vést "dialog v rámci zákona", a prohlásil, že politici si nemohou vymyslet paralelní zákony a jednostranně vyhlásit nezávislost. Vyjádřil také obavy ze stavu ekonomiky, který se prý kvůli událostem v Katalánsku zhoršil.

Sesazený premiér katalánské vlády Carles Puigdemont se čtyřmi ministry se uchýlili do Bruselu a tam nyní čekají na soudní rozhodnutí ke španělské žádosti o jejich vydání.

O Katalánsku dnes v belgickém parlamentu hovořil belgický premiér Charles Michel. Belgii, která sama čelí separatistickým tendencím Vlámů, podle Michela žádná politická krize nehrozí. "Politická krize je ve Španělsku, ne v Belgii," řekl. K zatykači na Puigdemonta řekl, že je to záležitost justice, a ne vlády.

Separatistická Nová vlámská aliance (NV-A), která je nyní ve vládě, vyjadřuje sympatie separatistům v Katalánsku a je kritická ke španělské vládě. Michal od počátku téma považuje za citlivé a vyzývá ke zdrženlivosti.

Puigdemont si podle analytiků od přesunu do Bruselu sliboval, že pro katalánskou věc získá mezinárodní podporu, ale podle agentury Reuters se mu to nedaří. V rozhovoru, který dnes otisk belgický deník De Standaard, ostře kritizoval šéfa Evropské komise Jeana-Claudea Junckera. "Juncker přijímá starosty a guvernéry, ale nechce se sejít se mnou. Vždy jsem byl přesvědčený Evropan. Ale lidé, kteří EU nyní řídí, Evropu ničí," řekl.

Související

Katalánsko, ilustrační foto

Začal proces s katalánskými politiky, za vzpouru jim hrozí přísné tresty

Před španělským nejvyšším soudem v Madridu začne v úterý dlouho očekávaný proces s bývalým vedením Katalánska, označovaný místními médii za proces století. Celkem 12 politiků, včetně exministrů regionální vlády, je obžalováno kvůli předloňskému referendu o nezávislosti Katalánska. Devíti z nich hrozí za vzpouru 16 až 25 let vězení. V procesu, přenášeném v přímém přenosu na internetu, má vypovídat na 600 svědků, včetně expremiéra Mariana Rajoye. Po dobu procesu plánují katalánští separatisté demonstrace v Madridu, v Katalánsku i v zahraničí.
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/

Obliba socialistů ve Španělsku od změny vlády roste

Madrid - Socialista Pedro Sánchez se stal španělským premiérem, když parlament 1. června vyslovil nedůvěru vládě jeho předchůdce Mariana Rajoye z Lidové strany (PP). Jak ukazují průzkumy, od té doby popularita Socialistické strany roste.

Více souvisejících

Mariano Rajoy Katalánsko Španělsko Carles Puigdemont Belgie EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 7 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy