Orbán hájil zákony "Stop Soros". Summit V4 bude řešit regionální rozvojovou banku

Budapešť - Premiéři zemí V4 na svém summitu 26. ledna v Budapešti rozhodnou o rámci a datu vytvoření regionální rozvojové banky. Oznámil to dnes předseda maďarské vlády Viktor Orbán. Dále obhajoval protiuprchlickou politiku své země.

"Regionální kohezní fondy Evropské unie jsou omezené, a jestliže je financování z evropských institucí, jako jsou rozvojové banky, nedostatečné nebo příliš drahé, střední Evropa musí hledat financování ze zdrojů mimo Evropu," uvedl Orbán v rozhovoru poskytnutém veřejnoprávnímu rozhlasu.

V této souvislosti řekl, že Čína chce financovat rozvojové programy ve střední Evropě s lepšími podmínkami, než jsou ty evropské. "Čína není nebezpečí, ale příležitost," prohlásil.

Premiértaké hovořil o připravovaném vládním návrhu balíčku zákonů přezdívaném "Stop Soros", který je namířený proti skupinám údajně podporujícím nelegální imigranty. "Vytvoří se nová situace, kdy se všichni, včetně George Sorose, mohou rozhodnout, zda zastaví organizování a podporu ilegální migrace, nebo v tom budou dál pokračovat," řekl.

Premiér prohlašuje, že jeho vláda chce zabránit tomu, aby se Maďarsko stalo cílovou destinací imigrantů, a snaží se překazit záměry "těch, kdo organizují a financují migraci". Nové zákony podle něj mají "držet mimo zemi" ty, kdo pokračují v podpoře ilegální migrace".

Nevládní organizace, které podle vlády podporují nelegální imigraci, by se v případě schválení nových zákonů musely registrovat u soudů a musely by státu odvádět čtvrtinu finančních příspěvků od zahraničních dárců.

Související

Více souvisejících

Viktor Orbán visegradská čtyřka Maďarsko uprchlíci banky George Soros

Aktuálně se děje

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Aktualizováno včera

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy