V Itálii se opět vzmáhá fašismus? Střelec z Maceraty měl v bytě Mein Kampf

Macerata - Ital Luca Traini (27) v sobotu jezdil dvě hodiny autem po středoitalské Maceratě a střílel na osoby tmavé pleti. Zranil pět mužů a jednu ženu. Útok naplno rozproudil debatu o xenofobii a rasismu v Itálii.

Právě nenávist k cizincům a lidem jiné barvy pleti považují úřady za motiv sobotní střelby, při které utrpělo zranění šest lidí z Mali, Ghany, Nigérie a Gambie.

Traini zranil pět mužů a jednu ženu. Někteří z nich žijí podle policie v Itálii již delší dobu, jiní jsou žadateli o azyl. Jeden muž už nemocnici opustil, stav zbylých pěti je podle lékařů stabilizovaný. Italský ministr vnitra Marco Minniti za motiv činu označil pravicový extremismus. Z auta se střílelo i na sídlo vládní levicové Demokratické strany (PD).

"Skončil jsem tu jen proto, jakou mám barvu kůže," řekl dnes listu La Stampa jeden ze zraněných, 25letý Nigerijec. "Zranění, které mi vhání slzy do očí, není vidět. V mém nitru to vypadá mnohem hůře, než se zvenčí zdá," řekla 29letá žena, která při útoku utrpěla zranění nohy.

Traini byl zadržen krátce po střelbě a převezen do vazební věznice v Anconě. Podle italských médií, která se odvolávají na zdroje z vyšetřování, neprojevil nad svým činem žádnou lítost. Agentura ANSA napsala, že se u něj při domovní prohlídce našel výtisk Hitlerovy knihy Mein Kampf, kniha o fašistickém vůdci Benitovi Mussolinim, krajně pravicové propagandistické materiály či vlajka s keltským křížem, kterou používají příznivci myšlenky nadřazenosti bílé rasy.

Bezprostředním důvodem, proč se Traini rozhodl střílet na migranty z Afriky, byla podle italských médií touha pomstít vraždu 18leté Římanky Pamely Mastropietrové, která se údajně stala obětí drogového dealera původem z Nigérie.

Řada italských politiků dnes vyjádřila obavu, že střelba v Maceratě poznamená kampaň před parlamentními volbami, které se v Itálii budou konat 4. března. "Je před námi ještě měsíc volebního boje. Nebezpečí, že nenávist povede k novému násilí, je dosti velké," řekl dnešnímu vydání listu Corriere della Sera ministr vnitra Marco Minniti, který je členem levicové PD. Ostatní strany a hnutí ministr vyzval, aby se mírnily ve svých výrocích. Migrace a její následky jsou v kampani hlavním tématem.

Podle předsedy PD a expremiéra Mattea Renziho je v současné situaci nutné zachovat klid a prokázat zodpovědnost. Zároveň ale Renzi připomněl, že Luca Traini kandidoval loni v komunálních volbách za protiimigrační Ligu severu (LN). Její předseda Matteo Salvini násilí už v sobotu odsoudil, upozornil ale, že střety mezi Italy a cizinci jsou výsledkem neřízené migrace.

"Nekontrolovaná migrace přináší chaos, zlost," napsal Salvini na twitteru. "Jestli někdo nese vinu, tak je to vláda, která sem dovolila přijít stovkám tisíc ilegálních migrantů," řekl dnes šéf LN listu La Stampa v reakci na střelbu. Členka nové levicové strany Svobodní a rovní Laura Boldriniová obvinila Salviniho z šíření strachu a nenávisti ve společnosti. Pravicový list Libero v dnešním komentáři vyzval, aby Itálie zavřela své hranice. "Jinak byl toto jen začátek," napsal.

Související

Více souvisejících

Itálie střelba v Itálii Luca Traini (střelec z Maceraty) rasismus neonacisté volby v Itálii uprchlíci

Aktuálně se děje

před 36 minutami

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 1 hodinou

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Otevírací doba obchodů o Velikonocích. Zatím není třeba s nákupem spěchat

Lidé ve čtvrtek naposledy v tomto týdnu vyrazili do práce, zítra začíná čtyřdenní velikonoční volno. To je orámované dvěma státními svátky, při nichž jsou v Česku někdy ze zákona zavřené obchody. Dnes ale ještě není třeba s nákupem spěchat. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy